Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wakker Dier nomineert vier kandidaten voor Liegebeest 2022

16-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6344 keer bekeken
  •  
liegebeest_20220817_update

Wakker Dier heeft de genomineerden bekendgemaakt voor de Liegebeestverkieizing 2022.  Het gaat om de ‘eerlijke ingrediënten’ van Van Dobben, de ‘Boeren houden van koeien’ commercial, de ‘vrije’ kalfjes van PLUS (al is deze op 17 augustus 2022 geschrapt na toezeggingen van PLUS om met de misleiding te stoppen), de ‘natuurlijk’ gekweekte tilapia van JUMBO en ‘optimaal welzijn’ in de geitensector.

Met de Liegebeestverkiezing wil de dierenwelzijnsorganisatie "jokkende en misleidende uitspraken" over dierenwelzijn aanpakken.

Online stemmen

"Mooie praatjes houden consumenten voor de gek en verstoren de markt voor écht diervriendelijkere producten. Met de verkiezing houdt Wakker Dier bedrijven en consumenten scherp." Iedereen kan vanaf vandaag zijn stem uitbrengen.

Toelichting kandidaten

Wakker Dier vindt dat Van Dobben onterecht op verpakkingen melding maakt van ‘eerlijke ingrediënten’. "Opvallende woordkeuze voor vlees van kalfjes die zonder moeder, op een rooster, zo snel mogelijk worden vetgemest."

Verder stelt de dierenwelzijnsorganisatie dat PLUS niet trots hoeft te zijn op Boerentrots-kalfsvlees dat de supermarktketen aanbiedt. "De enige keer dat de kalfjes buiten komen is op weg naar de slacht."

Wakker Dier is ook kritisch op Jumbo omdat de supermarkt volgens de organisatie stelt dat de tilapia wordt gekweekt in een omgeving waar ‘zoveel mogelijk natuurlijk gedrag wordt gestimuleerd’. Volgens Wakker Dier wordt de tilapia in feite gekweekt met een hoge dichtheid in een vervuild meer.

De dierenwelzijnsorganisatie is ook kritisch over een campagne van de geitensector waarin wordt gerept over ‘optimaal welzijn’ van de Nederlandse geiten. "Opvallend, want er is veel mis in de sector. Veel babygeitjes overlijden binnen twee weken, onder andere door slechte zorg. Hun moeders komen nooit buiten en mogen nooit klimmen, een basisbehoefte voor een geit", stelt Wakker Dier.

Wakker Dier maakt op 6 september bekend wie de winnaar is van de Liegebeestverkiezing.

In 2021 werd de Keurslager uitgeroepen tot grootste Liegebeest en in 2020 won ‘plofkipgigant’ Kloeke Kip.

Kalfsvlees PLUS geschrapt van nominatielijst

Update 17 augustus 2022: PLUS Boerentrots kalfsvlees is geen kanshebber meer in de Liegebeestverkiezing van dit jaar, meldt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. De supermarkt stopt volgens Wakker Dier met de "misleiding over kalfjes".

PLUS deed beweringen over het leven van de kalfjes die volgens Wakker Dier niet klopten. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie leven de kalfjes in stallen op roostervloeren en kunnen ze niet vrij rondlopen. Ze komen alleen buiten op weg naar de slacht.

"De misleidende claims stonden op de website en de verpakking van PLUS Boerentrots kalfsvlees", aldus Wakker Dier. "PLUS vertelt dat een nieuwe verpakking al op de planning stond: deze ligt in oktober in de schappen. Ook verwijdert zij nu de claim van haar website." Op die website valt bij de informatie over het kalfsvlees nu te lezen: "Ieder kalfje krijgt zorg en aandacht."

Er zijn nog vier kandidaten over voor de Liegebeestverkiezing van dit jaar. Met de verkiezing wil Wakker Dier aandacht vragen voor 'bedrijven die consumenten voor de gek houden over dierenwelzijn'. Ook vorige jaren trok Wakker Dier na de bekendmaking van de lijst een kandidaat terug. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie is dat een effect van de verkiezing.

Bron: ANP / Wakker Dier

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

mahadma
mahadma17 aug. 2022 - 16:55

Wakker dier praat alleen maar, ze doen feitelijk niets goed. Dus Wakker Dier maag ook op de lijst voor liegebeest 2022

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe18 aug. 2022 - 7:14

Het stoppen van onverdoofd castreren van biggen. Of het stoppen van volproppen van ganzen en eenden voor hun 'delicatesse', hun lever. Hoezo 'feitelijk niets goed doen'? Kijk hier eens voor een overzicht van acties die heel veel leed bij dieren voorkomen https://www.wakkerdier.nl/campagnes/successen/

tenormin
tenormin17 aug. 2022 - 9:49

Ik mis veel meer liegbeesten: AH, Aldi, Lidl, Dirck van den Broek, Deen enz.

mkp
mkp17 aug. 2022 - 9:35

Ik stem voor alle liegbeesten

anduril
anduril17 aug. 2022 - 9:21

Ik stem voor alle vijf en voor alle andere misstanden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!