Het consumentenplatform van BNNVARA. In september is Kassa weer terug op tv!
Wakker Dier: eet geen blank kalfsvlees
04-02-2010
•
leestijd 2 minuten
•
135 keer bekeken
•
De dierenwelzijnorganisatie Wakker Dier voert actie tegen blank kalfsvlees. Dat is namelijk afkomstig van dieren die leiden aan bloedarmoede. En die bloedarmoede is weer het gevolg van de voeding die ze krijgen. Volgens kok Pierre Wind is er een prima vervanging voor het blanke kalfslapje, namelijk de rodere variant.
Het draait allemaal om de hemoglobinewaarde in het bloed. Aan het eind van de fokperiode ligt die bij blanke kalveren op 5 tot 5,5 millimol (concentratiegraad) per liter door ze een ijzerarm dieet te geven. Dat is ruim boven het wettelijk minimum, dat is 4,5 millimol. Maar ruim onder een gezonde waarde van minimaal 7 mmol, stelt Wakker Dier. De organisatie wijst op een rapport van een wetenschappelijk comité van de Europese Commissie, daarin wordt 6 millimol als veilige grens gezien.
Maar los van al die millimollen – hoe erg is het dat bij kalveren bloedarmoede wordt gecreëerd? Wakker Dier zegt dat kalveren met bloedarmoede geen normaal leven meer kunnen leiden. Ze zijn gevoeliger voor stress, hun warmtehuishouding is ontregeld en ze kunnen ook meer last hebben van diaree. De organisatie baseert zich daarbij onder meer op een rapport van de Raad voor Dieraangelegenheden.
De vleesindustrie is niet onder de indruk van deze gegevens. “Als het om het welzijn van de dieren gaat speelt de Nederlandse vleeskalversector een voortrekkersrol in de wereld,” zegt woordvoerder Sjoerd Dijkstra. Zijn verweer is verder, dat een boer er geen enkele baat bij heeft om een dier moedwillig ziek te maken. Dan levert het immers niets op.
Begin volgend jaar moet er meer duidelijkheid komen over de relatie tussen de hemoglobinewaarde en het welzijn van dieren. Dan komt de Animal Science Group van de Universiteit Wageningen met de resultaten van een welzijnsmonitor onder vleeskalveren.
Maar waarom zou je überhaupt dat blanke vlees produceren als er een goed alternatief is?
“Omdat de consument het vraagt,” zegt Sjoerd Dijkstra namens de vleeskalversector. “Het is een kwestie van ‘u vraagt, wij draaien’. Als de consument massaal overstapt op rood kalfsvlees, schakelen we moeiteloos over.” En daar is de campagne van Wakker Dier ook op gericht, dat consument en supermarkt het blanke vlees niet meer zullen afnemen.
Intussen krijgt u van de slager vaak niet de juiste informatie over kalfsvlees. Wakker Dier ging met een verborgen camera langs 52 keurslagers. Op de vraag waarom blank kalfsvlees zo blank is, wisten er maar 19 te vertellen dat dat te maken heeft met een verlaagde hemoglobinewaarde door een speciaal ijzerarm dieet. De anderen kwamen met de meest uiteenlopende oorzaken op de proppen. Een kleine bloemlezing. ‘Het ligt aan het ras.' ‘Ze staan in het donker en dan wordt hun vlees licht.’ ‘Ze kunnen in de wei rondlopen en hebben meer ruimte.’ ‘Ze hebben weinig kunnen bewegen.’ ‘Het komt door hormonen.’
De Vereniging van Keurslagers betreurt het dat er zo veel verkeerde antwoorden werden gegeven. “Mocht dit leden van onze organisatie betreffen dan zullen wij uiteraard actie ondernemen,” schrijft directeur Ruud Bakker aan Kassa. De volledige reactie kunt u
hier
lezen.