Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Waddenzee uitgeroepen tot werelderfgoed

26-06-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
674597.jpg
De Waddenzee is geplaatst op de werelderfgoedlijst van Unesco. De commissie van de Unesco, de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur, heeft dat vrijdag besloten. Minister Gerda Verburg (Landbouw en Natuur) reageerde zeer verheugd.
Unesco onderstreept volgens haar ministerie met de toekenning van dit prestigieuze predikaat dat de Waddenzee zo'n grote natuurwaarde heeft voor de wereld dat deze bescherming verdient, aldus het ministerie.
De Waddenvereniging is bijzonder verheugd met de aanwijzing van de Waddenzee tot werelderfgoed. Dat heeft de vereniging vrijdag laten weten in een reactie op het besluit van de Unesco.
,,Met de plaatsing op de lijst is de Waddenzee vanaf vandaag toegevoegd aan een selectie van gebieden die uniek zijn op de wereld''. Het betekent waardering voor de manier waarop bewoners en gebruikers tot op de dag van vandaag met het gebied zijn omgegaan'', stelt de bewindsvrouw.
Verburg droeg samen met haar Duitse collega Sigmar Gabriel in januari vorig jaar de Waddenzee voor om op de werelderfgoedlijst te zetten. Volgens Nederland en Duitsland biedt plaatsing kansen voor de regio.
Unesco hanteert verschillende criteria om te beoordelen of een gebied in aanmerking komt. De Waddenzee is op drie van deze criteria uniek in haar soort gebleken, aldus LNV. Als eerste kent het gebied verschillende soorten leefomgevingen. De Waddenzee huisvest niet alleen ruim tienduizend soorten land- en waterdieren. Ook verblijven jaarlijks tien tot twaalf miljoen trekvogels op doorreis in het Waddengebied.
Daarnaast laat de Waddenzee op indrukwekkende wijze zien hoe natuur, planten en dieren zich continu aanpassen aan de wisselende landschappen, in een gebied waar zoet en zout water elkaar ontmoeten. Ten slotte is de Waddenzee van wereldbelang omdat ze veel vertelt over de geschiedenis van de aarde.
,,Wetlands voor de kust zijn niet altijd de rijkste gebieden qua fauna, maar dat geldt niet voor de Waddenzee'', aldus Pedro Rosabal van IUCN, een natuurorganisatie die naar eigen zeggen onafhankelijk adviseur is van de Unesco. ,,Het aantal vissen, schelpdieren en vogels dat het systeem ondersteunt, is simpelweg ontstellend. Biodiversiteit op wereldschaal is afhankelijk van dit speciale ecosysteem.''
Het gebied is vooral belangrijk als onmisbare schakel voor miljoenen trekvogels die de Wadden vaak als pleisterplaats gebruiken. ,,Op Nederlandse schaal is het gebied vooral bijzonder omdat de natuur zoveel ruimte krijgt via de getijden, de wind en de zandstromingen het landschap vorm te geven'', aldus de vereniging.
Hoe bijzonder ook die status, het biedt geen extra garanties voor bescherming in formeel juridische zin. ,,Op dit moment zijn de komst van gaswinning, kolencentrales en een afvalverbrander nog steeds een reële bedreiging. Inconsistent beleid en onnodige bureaucratie zijn een gevolg van de veelheid aan bestuursorganen (ministeries, provincies, waterschappen en gemeentes) die zich met de Wadden bezighouden'', stelt de Waddenvereniging.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!