Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wachtwoord van helft van de ministers makkelijk online te vinden

15-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
966 keer bekeken
  •  
Hacker hacken hacking doxing

De online wachtwoorden van 1 op de 2 ministers is in een handomdraai gevonden, blijkt uit onderzoek van BNR. Het meest recente wachtwoord komt voort uit een datalek in 2020. Dat deze inloggegevens zijn uitgelekt is zorgwekkend en kan volgens experts een veiligheidsrisico vormen.

"Dit laat vooral zien hoe moeilijk het is voor gemiddelde gebruikers om hun beveiliging goed op orde te krijgen", zegt security-journalist Tijs Hofman van Tweakers. De wachtwoorden werden door de ministers gebruikt voor uiteenlopende online diensten, variërend van Last.FM tot MyFitnesspal tot BitLy. Het uitlekken van de inloggegevens kan een serieus veiligheidsrisico vormen als deze ook gebruikt zijn voor andere, belangrijkere diensten. "Het is te hopen dat al die paswoorden niet meer gebruikt worden", aldus Hofman.

Overheids-emailadres ook in lek

Een aantal grote hacks, waaronder die van Linkedin, Dropbox en Yahoo maakt het makkelijk om data aan elkaar te koppelen en vaak ook de authenticiteit ervan te verifiëren. Soms vallen zo ook andere persoonlijke gegevens van ministers te achterhalen, bijvoorbeeld inschrijving op een datingsite, of activiteit van andere personen vanaf eenzelfde IP-adres. In één geval was ook een wachtwoordcombinatie terug te vinden die gebruik maakte van een overheids-emailadres.

De kabinetsleden lijken het met hun slechte score niet per se minder goed te doen dan de gemiddelde internetgebruiker. Online zijn miljarden wachtwoorden te vinden. Een recente compilatie van gehackte wachtwoorden bevatte meer inloggegevens dan er mensen op aarde zijn.

Bron: BNR/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

Keesje39
Keesje3915 jul. 2022 - 12:45

CORRECTIE! Niet je wachtwoord(en) kun je laten controleren maar je e-mailadres(sen).

Keesje39
Keesje3915 jul. 2022 - 12:43

Je eigen wachtwoord(en) kun je laten controleren op https://haveibeenpwned.com/.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!