NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Wachttijden ziekenhuis rijzen de pan uit

3 nov 2018
  •  
leestijd 2 minuten
operatie ziekenhuis dokter 930
Wie naar het ziekenhuis moet voor een operatie, MRI-scan of op de polikliniek een specialist wil bezoeken moet vaak veel te lang wachten. Dit blijkt uit onderzoek naar wachttijden in ziekenhuizen van Kassa. In extreme gevallen is de wachttijd bijna een jaar of langer.
Uit het onderzoek blijkt dat patiënten bij maar liefst een derde van de poliklinische specialismen niet op tijd terecht kunnen. Voor een behandeling is bij ruim een kwart (27%) de wachttijd te lang. En onder de diagnostische specialismen wordt bij iets meer dan een vijfde de norm overschreden. De resultaten zijn gebaseerd op de wachttijden van 40 ziekenhuizen met in totaal 109 vestigingen in oktober. Ze zijn vergeleken met de Treeknormen die zorgaanbieders en verzekeraars met elkaar hebben afgesproken voor de maximaal aanvaardbare wachttijd. Die zijn 7 weken voor een behandeling in een ziekenhuis en 4 weken voor diagnostiek en de polikliniek.
De wachttijden per ziekenhuislocatie kun je op deze kaart inzien door op de ziekenhuizen te klikken (tekst gaat verder onder kaart)

Wil je extra inzoomen op jouw ziekenhuis? Gebruik de speciale zoeker hieronder. Hiermee kun je nagaan hoe het is gesteld met de gemiddelde wachttijd per behandeling (peilmaand oktober 2018).
(De tool bevat niet alle ziekenhuizen in Nederland, dus het kan zijn dat jouw ziekenhuis in de lijst ontbreekt)
‘Resultaten zorgwekkend’
Gezondheidseconoom Wim Groot van Maastricht University noemt de resultaten van het onderzoek ‘zorgwekkend’. Verzekeraars moeten volgens hem patiënten tijdig aan zorg in de regio helpen. Dat in één ziekenhuis de wachttijden te lang zijn, betekent nog niet dat een patiënt nergens op tijd terecht kan. Maar met de hoge percentages wordt de kans wel groot dat verzekeraars niet aan hun wettelijke zorgplicht kunnen voldoen, aldus Groot. Dat blijkt ook uit het onderzoek. Zo waren in oktober in de Achterhoek en Twente overal de wachttijden voor maag- darm- en leverartsen te lang. De Nederlandse Zorgautoriteit erkent dat er problemen zijn en stelt dat die, naast bij de maag-, darm- en leverartsen, ook spelen bij de specialismen oogheelkunde en allergologie. 
‘Patiënten moeten wennen aan lange wachttijden’
Verbetering lijkt er niet snel aan te komen. Ook de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen is bang dat de stijgende trend zich zal doorzetten.  ‘Hoe vervelend we het ook vinden, patiënten zullen eraan moeten wennen.’
Lijst wachtgegevens
Hier vind je een lijst met wachtgegevens van alle door Kassa onderzochte ziekenhuizen.
Reacties betrokkenen
De reacties van de betrokkenen zijn in het extra info block te bekijken.

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!