Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wachttijden tbs veel langer dan norm

16-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
klokje.jpg
De wachttijden voor tbs-behandelingen zijn veel langer dan de vastgestelde norm. Dat concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maandag op basis van de jaarlijkse scan over forensische zorg.
Onderzoek naar oorzaak
In 2013 wachtten gedetineerden gemiddeld honderd dagen voordat zij in een tbs-instelling terechtkonden. Dat is aanzienlijk langer dan de norm van dertig dagen. De NZa onderzoekt dit jaar wat de oorzaak van de lange wachttijden is.
Forensische zorg
Uit de scan blijkt ook dat het ministerie van Veiligheid en Justitie meer forensische zorg inkocht dan de zorginstellingen feitelijk hebben geleverd. Forensische zorg is geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en zorg voor verstandelijk gehandicapten in de strafrechtsector. Deze zorg legt de rechter meestal op.
Andere vorm van financiering
Door meer forensische zorg in te kopen dan nodig was, was er voldoende capaciteit beschikbaar voor als er onvoorzien meer vraag zou zijn ontstaan. De NZa adviseert staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) nu na de gaan of een andere vorm van financiering voldoet om reservecapaciteit te garanderen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!