Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wachttijd voor praktijkexamen CBR loopt op tot 22 weken

22-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1703 keer bekeken
  •  
autorijden rijles 1127

De landelijke wachttijd om praktijkexamen te doen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) loopt op naar de 22 weken. Sinds oktober vorig jaar is een stabiele stijging van de wachttijd te zien: toen duurde het nog zes tot zeven weken. Het CBR verwacht dat de wachttijden tot de zomer zullen stijgen en daarna weer gaan afnemen.

De huidige wachttijd ligt ruim boven de grens van 14 weken die het CBR in maart vorig jaar stelde om mogelijk noodmaatregelen in te zetten. Die grens werd afgelopen maart bereikt. Toch zet het CBR geen noodmaatregelen in. Rijscholen zouden nog mogelijkheden zien om de wachttijden op te vangen door de opleiding van kandidaten nog beter te plannen.

Alle zeilen bijzetten

"We zijn alle zeilen aan het bijzetten en kijken wat we nog extra kunnen doen om de nood te lenigen", aldus een woordvoerder. Het CBR neemt al sinds vorig jaar extra examinatoren aan, maar de krapte op de arbeidsmarkt maakt dat lastig. Ook werken examinatoren over en worden medewerkers die met pensioen gaan gevraagd langer te blijven. "Op alle fronten vragen we mensen nog een stapje extra te zetten, maar daar zijn grenzen aan."

De wachttijden lopen op doordat het ziekteverzuim bij het CBR door corona hoger is dan normaal. Ook vallen door zieke kandidaten examens uit die weer ingehaald moeten worden. Door de lockdowns gingen ruim 300.000 praktijkexamens en toetsen niet door.

Noodmaatregelen

Het CBR heeft drie noodmaatregelen die het in "het uiterste geval" kan inzetten. Speciale faalangstexamens en tussentijdse toetsen zouden bijvoorbeeld kunnen worden geschrapt, en de leeftijd waarop examen kan worden gedaan zou van 17 naar 18 jaar kunnen gaan. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!