Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Wachttijd bij euthanasieverzoek ggz loopt steeds verder op

18 sep 2020
  •  
leestijd 1 minuten
klok tijd uur groot

Patiënten met een psychische aandoeningen moeten alsmaar langer wachten voor hun euthanasieverzoek wordt beoordeeld. Sinds december 2019 is de wachttijd bij het Expertisecentrum Euthanasie opgelopen naar twee jaar, meldt het in Trouw.

Het verder oplopen van de wachttijd heeft slechts deels te maken met de coronacrisis, zegt Paulan Stärcke van het Expertisecentrum. Die heeft volgens Stärcke maximaal twee maanden vertraging veroorzaakt. "Onze wachtlijst is vooral een signaal dat in de reguliere ggz nog steeds niet vaak serieus gehoor wordt gegeven aan een euthanasieverzoek. Er wordt te vaak naar ons doorverwezen", aldus Stärcke.

Te weinig werknemers Expertisecentrum

Het centrum heeft zeven psychiaters in dienst, terwijl er meer nodig zijn. Het lukt het centrum niet om extra werknemers te werven, terwijl het aantal hulpvragen wel blijft toenemen. Vorig jaar waren er 3122 hulpvragen. Dat is 22 procent meer dan in 2018.

Het Expertisecentrum Euthanasie, voorheen de Levenseindekliniek, verleende vorig jaar meer dan zestig keer euthanasie aan psychiatrisch patiënten. Artsen die niet aan het centrum zijn verbonden, deden dat maar zes keer. Stärcke wil dat meer psychiaters zelf euthanasie verlenen, omdat zij de patiënt het beste kennen.

Bron: Trouw

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar