Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wachtlijsten bij ziekenhuizen worden maar niet korter

29-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
182 keer bekeken
  •  
bed ziekenhuis 1127 634

Nog steeds lukte het niet om de wachtlijsten voor ziekenhuisbehandelingen te verkorten, zo schrijft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het aantal mensen dat op een behandeling wacht, is nu nog steeds te vergelijken met het aantal in maart.

Mensen moeten hierdoor langer wachten op zorg. Er worden in een normaal jaar ongeveer twee miljoen operaties uitgevoerd. Door corona schat de NZa dat er nu 100 tot 120 wachtenden zijn voor een operatie. 

Een reden voor het niet afnemen van het aantal wachtenden is het hoge ziekteverzuim.

Oplossingen voor het verkorten

De NZa verwacht dat ziekenhuizen oplossingen gaan zoeken om de lange wachtlijsten te verkorten. Zo zouden ze samen kunnen werken met andere ziekenhuizen of zelfstandige klinieken in de regio die meer ruimte hebben. Of kunnen ze de verdeling van OK-capaciteit optimaliseren.

Hulp van de zorgverzekeraar

Om dit te stimuleren moeten zorgverzekeraars afspraken maken met zorgaanbieders voor bijvoorbeeld financiële afspraken. Ook kunnen patiënten die op zorg wachten de hulp van een zorgverzekeraar inroepen om te kijken naar de opties voor een snellere plek elders (zorgbemiddeling).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!