Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Waarschuwing voor vervuilde xtc

11-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
paracetamol_04.jpg
Het Trimbos-instituut heeft donderdag gewaarschuwd voor vervuilde xtc-pillen die op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn. De pillen bevatten een stof die niet als recreatieve drug bedoeld is en waaraan onlangs in Noorwegen zes mensen zijn overleden.
De vervuilde tabletten die in Nederland zijn aangetroffen, zijn wit en hebben een klavertjevier als logo. Hoeveel van zulke pillen op de Nederlandse markt zijn terechtgekomen, is niet duidelijk. Voor meer informatie verwijst het Trimbos-instituut naar de website Drugs-test.nl.
Volgens onderzoeker Peter van Dijk kunnen mensen met een laag lichaamsgewicht of een slechte weerstand al van één pil ernstig ziek worden, zeker als zij de vervuilde middelen nemen in combinatie met andere middelen. Het gebruik van verscheidene pillen kan zelfs levensbedreigend zijn.
De werkzame stof in de tabletten (PMMA) is chemisch verwant aan xtc, maar heeft een zwakker psychologisch effect. Bovendien werken de pillen trager. ,,Veel mensen voelen niet het effect van xtc en nemen er daarom nog eentje'', aldus Van Dijk. ,,Maar op het moment dat je deze stof gaat voelen, is het al mis.''
Volgens Van Dijk circuleerden ongeveer tien jaar geleden ook al eens pillen op de Europese markt met PMMA. Dat leidde eveneens tot verscheidene sterfgevallen.
ANP

Meer over:

drugs, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!