Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Waarschuwing voor liesbreukmatje Rebound HRD: metalen ring kan breken

26-06-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1996 keer bekeken
  •  
Operatie chirurg 1280

Het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) meldt dat het niet kan uitsluiten dat meerdere ingebrachte exemplaren van het liesbreukmatje Rebound HRD (Hernia Repair Device) op termijn kunnen gaan breken. Dit kan mogelijk ernstige gevolgen hebben. Het meldpunt van het RIVM ontving een melding over een gebroken metalen ring in het implantaat die leidde tot een darmperforatie bij de drager.

Omdat deze implantaten lang in het lichaam blijven, denkt het MEBI dat de kans groot is dat er op termijn meer liesbreukmatjes breken. “Doordat de lies een beweeglijk gebied is, kan door herhaaldelijk buigen metaalmoeheid in de ring ontstaan”, zo schrijft het RIVM op hun website.

Liesbreukmatje in 2018 van de markt gehaald

Het Rebound HRD wordt sinds 2018 niet meer verkocht na klachten over het breken van de metalen ring in het matje. Volgens Patiëntenfederatie Nederland is het liesbreukmatje Rebound HRD in de periode 2014-2018 ruim 3200 keer verkocht aan Nederlandse ziekenhuizen.

Klachten melden bij MEBI

Niet elke gebroken ring hoeft dicht of op termijn gezondheidsklachten te veroorzaken. Het MEBI vraagt zorgverleners en patiënten om alert te blijven op gezondheidsklachten door dit type liesbreukmatje en zich te melden bij het centrum.

Bronnen: ANP, RIVM

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!