Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Waarschuwing voor computeroplichters van 'Microsoft'

01-09-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
110 keer bekeken
  •  
internetoplichting_02.jpg
Niet alleen je huis is tegenwoordig interessant voor inbrekers, ook de computer is populair bij het dievengilde. Op allerlei slinkse manieren wordt geprobeerd toegang te krijgen tot jouw computer en daarmee je geld en je gegevens. De afgelopen maanden probeerden nep-Microsoftmedewerkers zo ook hun slag te slaan.
Telefoontje
Door het hele land zijn er duizenden mensen gebeld met het verhaal dat er bij Microsoft meldingen binnen komen dat er virussen op hun computer actief zijn. De criminelen doen zich voor alsof zij van Microsoft zijn of voor het bedrijf werken. Er wordt gevraagd de computer op te starten en enkele opdrachten uit te voeren. Dat leidt vaak naar een event viewer waarin kleine softwarefoutjes worden vastgelegd en getoond. In de ogen van een leek lijkt dit al snel alsof er heel wat mis met de computer.
Overtuigd
Eenmaal overtuigd van de ellende op hun computer wordt de gebelde verzocht toestemming te geven om op afstand toegang tot hun computer te verschaffen. Vanaf dat punt zijn er verschillende varianten in omloop. Zo kan het zijn dat de crimineel de computer 'controleert' en adviseert om een duur antivirusprogramma aan te schaffen. Ook zijn er versies waarbij de crimineel de computer op afstand vergrendelt en de gebelde moet betalen om de vergrendeling ongedaan te krijgen. Daarnaast kan de crimineel ook kwaadaardige software op de computer plaatsen.
Betalen
De honderden euro's moeten betaald worden via credit card of internetbankieren. Ook zijn er voorbeelden bekend van mensen die naar de site of een filiaal van Western Union worden geleid. Daarnaast is het voor gedupeerden vaak onduidelijk welke schade er door de criminelen aan hun computer is toegebracht.
Opsporing
Verschillende instanties, zoals de Fraudehelpdesk en de politie raden gedupeerden aan om aangifte te doen. Navraag bij politie levert op dat er weinig gebeurt met deze aangiften. Er is in Nederland bij deze vorm van oplichting geen landelijke coordinatie. Daardoor blijven de aangiften bij de verschillende regionale korpsen liggen. Daarnaast gaat het waarschijnlijk om verschillende buitenlandse bendes die hierachter zitten. Dat maakt de opsporing lastig.
Microsoft
Ook de Amerikaanse computersoftwareproducent heeft meldingen gekregen van klanten die gebeld worden door personen die zich voordoen als Microsoftmedewerker. Het bedrijf laat weten dat Microsoft nooit ongevraagde telefoontjes pleegt om persoonlijke of financiele informatie op te vragen of om uw computer te herstellen. Dit geldt ook voor ongevraagde emailberichten. Het advies is om deze ongevraagde telefonische oproepen of berichten te verwijderen of te verbreken. Op de site van Microsoft  kun je meer informatie vinden.
Banken
Gedupeerden van deze vorm van oplichting zijn vaak honderden euro's kwijt. Bij de drie grote Nederlandse banken, Rabobank, ING en ABN AMRO, is de Microsoftoplichting ook bekend. Banken beoordelen per geval of gedupeerden geld terugkrijgen. Het heeft ermee te maken in hoeverre mensen zelf toestemming hebben gegeven voor de betaling.
Meer informatie
Bent u ook gebeld door een nep-Microsoftmedewerker. Dan kunt u uw verhaal melden bij de Fraudehelpdesk . Bent u geld kwijtgeraakt kunt u ook bij de politie aangifte doen van oplichting. Ga daarvoor naar het bureau in uw regio. Kijk hier hoe Vincent van Amerongen, hoofdredacteur Digitaalgids, wordt gebeld door een nep-Microsoftmedewerker.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!