Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Waarschuwing voor ADHD-middel bij volwassenen

19-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
504 keer bekeken
  •  
Pillen medicijnen 930x520
Psychiaters moeten terughoudend zijn met het voorschrijven van een bepaald middel tegen ADHD bij volwassenen omdat het ernstige bijwerkingen kan veroorzaken, waarschuwt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) dinsdag.

Methylfenidaat

Het gaat om een medicijn methylfenidaat (Medikinet), waarvoor het gebruik bij volwassenen in Europees verband nu is goedgekeurd. Het middel kan echter allerlei psychiatrische bijwerkingen veroorzaken en gebruikers hebben een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.
Tot nu toe mocht methylfenidaat alleen worden voorgeschreven aan hyperactieve kinderen en jongeren met aandachtsstoornissen tot achttien jaar. Voor deze groep is het risico op bijwerkingen kleiner. ,,In de praktijk wordt het middel echter ook heel veel voorgeschreven aan volwassenen, naar schatting gaat het om 90.000 mensen'', zegt een woordvoerster van het CBG.

Meer grip op gebruik

De Europese goedkeuring moet ertoe lijden dat er meer grip komt op het gebruik ervan. Ook moeten daarmee de risico's op langere termijn in kaart gebracht worden.

ADHD

Mensen met ADHD kunnen zich vaak niet goed concentreren, zijn hyperactief en impulsief. De aandoening komt vooral voor bij kinderen, maar is ook op volwassen leeftijd nog steeds aanwezig. Medicijnen kunnen helpen om de aandacht en concentratie te verbeteren en impulsief gedrag te verminderen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!