Kassa

Waarschuwing: mogelijk legionellabesmetting door cv-ketels Ferroli

13-07-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
6567 keer bekeken
  •  
ferroli_20230713

Twee modellen cv-ketels van producent Ferroli zijn de mogelijke oorzaak van zeker elf legionellabesmettingen die sinds juli 2022 in Nederland zijn vastgesteld. Twee van deze besmettingen hadden een dodelijke afloop. Zowel Ferroli zelf als het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemen de combiketels "de meest waarschijnlijke oorzaak van deze besmettingen". Bezitters van beide modellen krijgen het dringende advies om reinigingsmaatregelen te nemen.

Het gaat alléén om de Ferroli BlueSense en de Ferroli BlueHelix die zijn geproduceerd ná 1 januari 2022. De serienummers beginnen met het cijfer 22 of 23

Ferroli: "Neem nu reinigingsmaatregelen"

Als jij in het bezit bent van een BlueSense- of BlueHelix-ketel, dan wil je uiteraard weten wat het serienummer is. In de afbeelding hierboven zie je waar je moet kijken, en op de website van fabrikant Ferroli staat uitgebreide informatie. Het serienummer kun je vinden op een witte sticker die aan de onderzijde van de cv-ketel is bevestigd.

Bij de BlueSense kun je het serienummer óók vinden op een grijze plaat aan de onderzijde van de ketel. Bij de BlueHelix staat het serienummer vermeld op de binnenkant van het voorpaneel. Het serienummer bestaat uit vier cijfers, gevolgd door de hoofdletter L, en dan weer zes cijfers.

Heb jij zo'n ketel? Dan moet je 'm reinigen, en wel volgens instructies van het RIVM. Fabrikant Ferroli heeft een werkinstructie beschikbaar gesteld (.pdf), al is deze voor installateurs, niet voor particulieren. Het is een secuur werkje en moet gebeuren door iemand met kennis van zaken. 

Bezitters van zo'n CV-ketel kunnen wél tijdelijke maatregelen nemen om het risico op besmetting te minimaliseren. Enkele maatregelen zijn:

  • De combiketeltemperatuur voor het leidingwater op tenminste 60 graden te zetten en te houden;
  • Tijdelijk te douchen zonder douchekop; en
  • Een bubbelbad niet te laten bubbelen

Zo wordt verneveling voorkomen, en dat is belangrijk, omdat mensen ziek worden door het inademen van de legionellabacteriën in de verneveling. Dit is met name risicovol voor ouderen, mensen met een verminderde weerstand en rokers, zij hebben meer kans om een ernstige longontsteking te krijgen. Onder de 40 jaar komt dit vrijwel nooit voor. Het drinken van water waar de legionellabacterie in zit, is overigens niet gevaarlijk.

Een alternatieve optie is het bestellen en installeren van een legionellaveilige filterdouchekop.

Update 14-07-2023: Ferroli wilde niet waarschuwen voor legionella

Fabrikant van cv-ketels Ferroli wilde eigenlijk geen publiekswaarschuwing sturen, terwijl waarschijnlijk elf mensen door zo'n ketel legionella hebben opgelopen. Bezwaren tegen de waarschuwing komen naar voren in de uitspraak van een kort geding waar dagblad BN DeStem vrijdag over bericht. De rechtbank ging niet mee in de argumentatie van Ferroli en de fabrikant moest alsnog een waarschuwing op de website plaatsen.

Onderin die waarschuwing van Ferroli was donderdag te lezen – ook bij Kassa – dat elf mensen legionella hebben opgelopen. Twee van hen zijn aan de besmetting overleden. De combiketels van Ferroli, types BlueSense en BlueHelix geproduceerd na 1 januari vorig jaar, werden door het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aangewezen als meest waarschijnlijke oorzaak van de besmettingen.

Desondanks zei de fabrikant tegen de voorzieningenrechter dat er onvoldoende bewijs was dat de legionella echt afkomstig was van de cv-ketels. Ferroli diende een plan van aanpak in om de cv-ketels op te sporen en (indien besmet) te reinigen. Dit plan werd afgekeurd. Het is voor een groot aantal ketels onduidelijk in welke huizen ze precies staan. Een publiekswaarschuwing was daarom noodzakelijk, zodat mensen met zo'n cv-ketel zelf actie kunnen ondernemen.

Niet de eerste keer

In 2019 besteedde Kassa ook aandacht aan bepaalde cv-ketels van producent Ferroli. Oudere modellen konden ernstig oververhit raken en zelfs spontaan in brand vliegen. Bekijk de reportage hieronder.

En lees ook onderstaande artikelen.

Bron: Ferroli, RIVM / Bron update 14-07: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Nie k
Nie k24 aug. 2023 - 16:56

Het gaat volgens de website van Ferroli om nog een type ketel de Omnia S Hybrid C. https://www.ferroli.com/nl/news/publiekswaarschuwing-vermoedelijke-legionella-besmetting

rowicom
rowicom14 jul. 2023 - 20:17

Als ik alle voorvallen rond die Ferroli shit lees, en dat het bedrijf welbewust zaken onder de pet heeft gehouden, dan wordt het hoog tijd dat deze criminele organisatie verboden wordt.

msermo
msermo14 jul. 2023 - 14:55

Erg goed dat kassa weer aandacht besteedt aan de ondeugdelijke en zelfs, in sommige gevallen gevaarlijke cv-ketels van het merk Ferroli Ik begrijp eigenlijk niet goed dat mensen, of bijvoorbeeld woningbouw verenigingen deze gevaarlijke Ferroli cv-ketels nog plaatsen. Even Google op: 'Ferroli cv-ketels' zou de mensen toch aan het denken moeten zetten, en geen Ferroli cv-ketel meer moeten kopen. Verder verbaas ik mij over de grove onbeleefdheid, zelfs tegenwerking van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), kortzichtigheid en halsstarrigheid van de firma Ferroli.

wim koelewijn
wim koelewijn14 jul. 2023 - 8:04

2 doden..oorzaak zijn ferroli- boilers....verderop...mogelijk veroorzaakt door..een opwindende tekst waarbij later " mogelijk" wordt gescandeerd.

1 Reactie
msermo
msermo14 jul. 2023 - 14:59

Nee, deze aanname van Kassa is geheel terecht. Firma Ferroli heeft zich helaas van haar (onbegrijpelijkere wijs) slechtste kan laten zien... Even Google op: 'Ferroli cv-ketels' de ellende en het gevaar die dan zichtbaar wordt is ongekend, zeker in 'regel-land' Nederland.

kaartendraak
kaartendraak14 jul. 2023 - 7:50

Lachen, eerst vlogen ze in brand, nu dit.................

1 Reactie
wim koelewijn
wim koelewijn14 jul. 2023 - 8:05

Wat valt er te lachen ??

CPV
CPV14 jul. 2023 - 7:44

Wat lees ik nou: "tijdelijke maatregelen" en "De combiketeltemperatuur voor het leidingwater op tenminste 60 graden te zetten" Warm leidingwater hoort toch altijd minstens 60 graden te zijn om legionella besmetting te voorkomen? DAT moet het advies zijn.

Tikus Belanda
Tikus Belanda13 jul. 2023 - 12:58

Waardeloos merk,snap niet dat dit nog op de Nederlandse markt in de handel is. Installateurs worden op kosten gejaagd door verplicht een CO certificaten te halen en dit merk waar altijd wel wat mee is(nu ook met slachtoffers) mag gewoon doorgaan en de consument mag zelf regelen om de ketel te reinigen. 🤮

2 Reacties
msermo
msermo14 jul. 2023 - 15:03

Een cv-ketel is tegenwoordig een technisch ingewikkeld apparaat, wat bij ondeugdelijke installatie of onderhoud mensenlevens kan kosten. In het verleden zijn er verschillende doden gevallen omdat cv-monteurs maar wat aan rotzooiden... Google maar eens. Het is dus terecht dat installateurs verplicht een (CO) certificaten moeten halen.

Tikus Belanda
Tikus Belanda15 jul. 2023 - 6:50

@msermo Het is om aan te geven dat geld (lees Feroli) gewoon met ondeugelijk spul op de markt door mag gaan,zelfs met dodlijke slagtoffers en dat de consument en de installateur veel geld moet investeren om een deugelijke cv ketel te hebben. Waarom worden ook andere fabrikanten niet opgelgd dat de cv ketels geen CO mogen maken,een beveilig extra op de ketel aanbrengen kan veel ellende voorkomen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!