Kassa

Waarschijnlijk geen verhoging van pensioenen

21-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
164 keer bekeken
  •  
pensioengeld 1127

Hoewel pensioenfondsen ABP, PME en PFZW aangeven dat er geen korting wordt verwacht, lijkt een verhoging van de pensioenen niet werkelijkheid te worden. Dit blijkt uit het kwartaalbericht van pensioenfonds ABP. 

Doordat de rentes op de financiële markten iets oplopen, zijn de grote pensioenfondsen gestegen in hun dekkingsgraad. Dit betekent dat er meer geld in kas is voor de pensioenen. Toch blijkt dat een stijging van de pensioenen waarschijnlijk uitblijft. De reden daartoe is dat die stijging, in vergelijking met kleinere fondsen, daarvoor niet voldoende is. 

“Te fragiel”

ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool zegt daarover het volgende: "We begrijpen de roep om verhoging van het pensioen, maar de realiteit is dat de huidige regels, die voor alle fondsen gelden, daarvoor geen ruimte bieden.” Ook de voorzitter van pensioenfonds PME geeft aan het hertstel nog “te fragiel” is om tot verhogingen te komen. 

Weinig begrip

Vakbond CNV geeft aan weinig begrip te hebben voor de keuze. De inflatie loopt sterk op door stijgende gas- en benzineprijzen. Als er geen verhoging komt van pensioenen, dan dreigt deze groep mensen er te veel op achteruit te gaan. ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

malibuman
malibuman30 okt. 2021 - 11:34

Bizar dat er niet geindexeerd wordt. We hebben 2000 miljard in de pensioenpot. Binnenkomende premie 34 miljard / jaar. Beheerskosten 8 miljard / jaar. Uitgaande pensioenen 32 miljard / jaar. Rendement op vermogen 6,5% = 130 miljard / jaar. Volgend jaar hebben we dus 124 miljard extra = 2124 miljard. Door 14 jaar niet-indexeren via de rekenrente leugen missen we inmiddels 25% aan koopkracht, want met je pensioen uit 2007 kun je nu veel minder boodschappen, woonlasten en energie kopen. 25% indexatie kost 32 * 0,25 = 8 miljard De inhaal indexatie na 14 jaar niet-indexeren is 0,5 * 14 jaar * 25% * pensioen = 175% van je jaarpensioen. Met een gemiddeld pensioen van 1000 euro bruto per maand is dit 175% * 12 * 1000 * 3 miljoen gepensioneerden = 63 miljard eenmalig. Deze 2 bedragen trekken we af van de eerder berekende winst dit jaar. 124 miljard - 8 miljard indexatie - 63 miljard inhaalindexatie = 53 miljard. Hebben we volgend jaar een probleem als het gezamelijke pensioenvermogen 'slechts' 2053 miljard is? Dacht het niet! Indexeren dus op 1 jan 2022. En ook de overheid profiteert mee via de inkomstenbelasting van 37,1%. Die krijgen eenmalig 20 miljard en jaarlijks 3 miljard. Welke politieke partij is hier tegen? Geen toch? Cas Tuyn - facebook groep 'Stop de Pensioenroof'

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!