Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Waarom verschillen de prijzen voor een ritje van één halte met de bus?

04-02-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
7702 keer bekeken
  •  
bus ov 1127
Reis je niet vaak met de bus? Dan is het handig om een los kaartje te kopen. Maar de prijzen voor een kort ritje kunnen behoorlijk verschillen ten opzichte van de OV-chipkaart. Hoe zit dat?
Onlangs zag Kassa op het ‘Vraag & Beantwoord’ forum de vraag voorbijkomen waarom een buskaartje voor één halte met de pin flink duurder is dan met de OV-chipkaart. Zo betaalde iemand 5,15 euro met de pin voor een reis van één halte, terwijl datzelfde stuk met een OV-chipkaart slechts 0,78 euro kost. We geven in dit artikel antwoord en leggen uit wat je moet weten over losse kaartjes bij verschillende vervoerders.

Prijs los kaartje versus OV-chipkaart

Dat een ritje van één halte met de pin duurder is, heeft te maken met het systeem dat openbare vervoerders tegenwoordig hanteren. Waar je eerder met een strippenkaart nog per halte of zones kon reizen, wordt nu een buskaartje enkel voor een bepaald traject, afstand of tijdsduur verkocht. Met de chipkaart betaal je alleen voor het stuk tussen de halte, zoals ook enkele mensen op het forum op de vraag antwoorden. Het gaat hierbij om het aantal kilometers dat je aflegt. Je betaalt met een OV-chipkaart een instaptarief, en daarnaast dan een bedrag per kilometer.
Dit wordt onder andere gedaan om mensen aan te moedigen een OV-chipkaart aan te schaffen en af te zien van papieren kaartjes in de bus. Het afschaffen van de papieren kaartjes heeft mede te maken met de veiligheid van bijvoorbeeld bestuurders, die voorheen met veel contant geld rondreden.

Ritprijzen afhankelijk van vervoerder en vervoersgebied

De kosten voor een losse ritkaart zijn uiteraard per vervoerder verschillend, maar op zijn beurt ook weer per vervoersgebied. Zo zijn er in Nederland verschillende vervoerders actief, die elk in een bepaalde tijd binnen een bepaalde concessie mogen rijden. Ook bestaan er verschillende vormen voor losse kaartjes, zoals het papieren kaartje of de E-ticket. Omdat de kosten voor losse kaartjes zoveel hoger liggen dan voor een OV-chipkaart, kan het soms voordeliger zijn – als je veel gebruik maakt van de bus op één dag – om een dagkaart (of zelfs driedagenkaart) te kopen.
We hebben hieronder informatie over losse kaartjes bij enkele van de grootste regionale vervoerders uiteengezet.

Arriva

Bij Arriva verschilt het assortiment losse kaartjes per regio. Arriva is actief in Drenthe/Overijssel (als Blauwnet), Flevoland, Friesland en de Waddeneilanden, Gelderland, Groningen, Noord-Brabant, Limburg en Zuid-Holland. Ook bij Arriva kun je tegenwoordig niet meer met contant geld, maar per betaalkaart een los kaartje kopen, behalve op Ameland, Schiermonnikoog, Terschelling en Vlieland. Hier vind je meer informatie over de tarieven voor losse kaartjes.

Connexxion

Bij Connexxion kun je kiezen uit een papieren kaartje, een E-ticket en een M-ticket. Een papieren kaartje koop je in de bus. Hiervoor kun je echter niet meer contant betalen, maar enkel met pin. Hier vind je meer informatie over de verschillende kaartjes die gelden in hun vervoersgebieden.

Keolis

Bij Keolis is het mogelijk losse kaartjes te kopen, maar kun je tegenwoordig niet meer contant betalen in de bus. De vervoerder is (als Syntus, Twents, Blauwnet of allGo) actief in de Veluwe, in Midden-Overijssel en Twente, in Utrecht en in Almere. Daardoor verschillen de ritprijzen en dus de prijzen voor losse kaartjes per regio. Hier vind je meer informatie.

Qbuzz

Qbuzz is actief in verschillende regio’s, namelijk: Groningen en Drenthe, Utrecht en Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem. Per regio verschillen de ritprijzen en het aanbod in losse kaarten. Er is bij Qbuzz een groot aanbod aan losse kaartjes, naast dat je uiteraard gebruikt kunt maken van de OV-chipkaart. Hier vind je informatie over de verschillende regio’s en typen kaartjes.
Hier vind je meer informatie voor Breng, EBS, Hermes, HTM, GVB, RET, Syntus, Twents en U-OV.

Prijzen losse kaarten per vervoerder en regio

Raak je door het grote aanbod aan vervoerders het overzicht kwijt? Raadpleeg dan 9292.nl. Op deze website voer je je reis in. Vervolgens kun je in het menu van de reis klikken op ‘de prijsopbouw’. Hier vind je de prijs van je rit met een OV-chipkaart. Als je daar klikt op ‘bekijk alle prijzen’ en dan op ‘Regionaal’, kom je ook op de kosten van een losse rit uit die geldt in jouw regio met een bepaalde vervoerder.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!