Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Waarom potgrond zonder turf beter is voor het klimaat

28-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8476 keer bekeken
  •  
potgrond tuinieren tuinaarde 1127
Potgrond die je in de winkel koopt, bevat vaak afgegraven veen. Een ander woord ervoor is turf. Ben je klimaatbewust? Dan kun je maar beter geen potgrond met turf meer aanschaffen, want turfwinning draagt bij aan opwarming van de aarde.
Je staat er misschien niet bij stil, maar door potgrond te kopen met turf erin doe je het klimaat geen plezier. Turf is een natuurproduct dat bestaat uit gecomposteerde planten. Het wordt als fossiele grondstof gewonnen uit (voormalig) veenmoeras. Hiervoor worden stukken veengebied drooggelegd waarna de turf kan worden afgestoken. In vroeger jaren gebeurde dit in ons land volop, omdat gedroogde turf werd gebruikt als brandstof voor kachels. Nu vind je gedroogde turf, afkomstig uit het buitenland, terug in zakken potgrond.

Veen slaat koolstof op

Veengebieden slaan, net als de bossen op onze planeet, op grote schaal koolstof op. Door turfwinning sterft het veenmoeras af. Een dood veenmoeras geeft de opgeslagen koolstof in de atmosfeer af als het broeikasgas CO2. Dit draagt bij aan de opwarming van de aarde. De vernietiging van veengebieden over de wereld is verantwoordelijk voor 5 tot 7 procent van de uitstoot van broeikasgassen, blijkt uit onderzoek. Dat is meer dan de bijdrage van het vliegverkeer aan de klimaatverandering.

'Regenwoud gekapt? Kijk wat er in je achtertuin gebeurt'

In Nederland wordt veen niet meer op grote schaal afgegraven voor economisch gewin, maar over de grens zoals in Duitsland nog wel. “We winden ons graag op over de schande van het kappen van regenwoud, maar naar de kaalslag in de veengronden in onze eigen achtertuin kijken we niet om”, verklaart bioloog Karin Bodewits voor de microfoon van Vroege Vogels.

Beluister het radiofragment uit
Vroege Vogels: 'Koop turfvrije potgrond!'
Volgens de beheerder van de website Turfvrij.nl weten de meeste Nederlanders niet dat in bijna elke zak potgrond een stuk oude natuur zit.

Turfvrije potgrond als alternatief

Turf neemt goed water en voedingsstoffen op. Vandaar dat het toe wordt gevoegd aan potgrond. Maar er zijn alternatieven voor iedereen die potgrond, compost of tuinaarde met turf koopt, geeft Bodewits aan. Goede turfvrije opties op basis van kokos, bast of hout zijn lastiger te vinden, maar ze bestaan. Bodewits raadt aan om in het tuincentrum of de winkel gericht te vragen naar potgrond zonder turf of bestudeer het etiket: "Alleen als er turfvrij op de zak staat ben je duurzaam bezig.”
In Engeland komt er in 2024 een verkoopverbod van veencompost aan tuinders. In ons land heeft de Partij van de Dieren Kamervragen gesteld, waarin wordt gevraagd om het gebruik van turf in potgrond af te schaffen.
Bron: Vroege Vogels, iucn.org
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!