Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Waarom is een pondje kaas zo duur?

theme-icon
Geld
  •  
04-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
19084 keer bekeken
  •  
goudsekaas_voorbeeld

Als Hollanders eten we natuurlijk niets liever op onze boterham dan zo’n gele plak met gaten, oftewel kaas. Helaas… net als veel andere producten is ook een pondje jong belegen flink in prijs gestegen. Waarom is kaas zo duur en is een kiloprijs van 15 euro tegenwoordig vrij normaal?

Dat Nederlanders dol zijn op kaas, blijkt ook uit het onderzoek Kaas & Cultuur van onderzoeksbureau GfK. Maar liefst 97 procent eet weleens kaas. Bijna de helft daarvan eet kaas vrijwel dagelijks als beleg op de boterham.

Forse prijsstijging

Kaas en kwark zijn bijna 20 procent duurder dan vorig jaar, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee behoren ze tot de grootste prijsstijgers in de categorie voeding. De prijs van ons voedsel in het algemeen is in vergelijking met vorig jaar 13 procent gestegen.

Gestegen melkprijs beïnvloedt kaasprijs

Wat veroorzaakt de prijsstijging van ons geliefde broodbeleg? Eén van de belangrijkste ingrediënten van kaas is melk en dat is tevens een belangrijke factor in de hogere prijzen. Om één kilo kaas te maken, is namelijk 10 liter melk nodig. “Melk was in 2022 gemiddeld 0,15 euro per liter duurder dan voorgaande jaren. Daarnaast is er energie nodig om kaas te maken en ook die kosten zijn gestegen”, licht melkveehoudster Judith van Dijck toe. Judith is mede-eigenaar van melkveehouderij Op Wis in Broekhuizenvorst, het noorden van Limburg. Van hun melk wordt jong belegen 50 + kaas gemaakt.

Woordvoerder van FrieslandCampina, Jan-Willem Ter Avest, vult daarbij aan dat de vraag- en aanbodontwikkeling op de wereldmarkt ook invloed heeft op de prijs van kaas. “Wanneer de vraag toeneemt, stijgen de prijzen. Daarnaast stijgen de prijzen ook door de overige productiekosten en de verhoging van lonen door de aanhoudende inflatie.”

De grootste fabriek van FrieslandCampina staat in Workum en produceert elk jaar 130 miljoen kilo kaas.

Waar is een stuk kaas het goedkoopst?

De prijs waarvoor kaas uiteindelijk in de supermarkt ligt, wordt bepaald door de supermarkten zelf. Leveranciers hebben hier geen invloed op. Voor een momentopname van de actuele kaasprijs vergelijken we de prijzen van een stuk Goudse jong belegen 48+ kaas. Er is specifiek voor deze kaassoort gekozen, omdat die het meest gegeten wordt.

De tekst gaat verder onder de infographic

Prijs kaas (2)

Dit is een momentopname van 3 oktober 2023

Er zijn grote prijsverschillen zichtbaar per supermarkt. Dat geldt niet enkel voor de prijs van kaas. Dat werd al eerder aangetoond in Kassa’s boodschappenmandje 2023.

Gaan de kaasprijzen nog dalen?

Hoe ziet de nabije toekomst eruit? Gaan we op termijn weer wat minder betalen voor een pondje jonge, jong belegen, of oude kaas? Melkveehoudster Judith spreekt een teleurstellende verwachting uit. Zij voorspelt dat de prijs van kaas gelijk blijft of zelfs nog licht gaat stijgen. “De totale melkproductie in Nederland is namelijk aan het dalen. Daarnaast is het voedsel het laatste jaar ook in prijs gestegen, dus dan stijgt de prijs van kaas ook.”

Bron: NZO/CBS/FrieslandCampina/De Volkskrant

Thema's:

theme-icon
Geld

Meer over:

kaas, inflatie, supermarkten, kassa's hulpartikelen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

Ton Voorn
Ton Voorn20 okt. 2023 - 11:55

Ik heb gisteren 1 kilo kaas gekocht bij Aldi voor < € 8

Joost Spits
Joost Spits7 okt. 2023 - 7:45

@pietlimburg U heeft volkomen gelijk. We worden belazerd waar we bij staan. Vele bedrijven maken ernstig misbruik van de conjunctuur "want alles wordt duurder", door hogere personeelskosten en grondstoffen.  Er zijn vele, vele, producten waardat helemaal niet voor geldt.  Deze bedrijven liften mee met het idee dat het bij de consument tussen de horen zit "dat nu eenmaal alles duurder wordt" en we dit moeten accepteren. Dit werkt ook onnodige inflatie in de hand. Kijk inderdaad naar prijzen in Duitsland en België en of het nu voedselprijzen of benzineprijzen zijn, we worden getilt door de overheid en bedrijven. De Autoriteit Financiële Markten (AFM), heeft ongeveer een halfjaar geleden aan de bel getrokken en gezegd dat met name de supermarkten vele miljarden meer winst hebben gemaakt. "AH let op de kleintjes" , was hun slogan. Ja, ja, vooral op de kleintjes van hunzelf! Ook de verpakkingseenheden  van o.a. kaas moet je goed in de gaten houden. Bovendien vraag ik mij steeds meer hardop af of met de predikaten jong, belegen, oud en overjarig niet flink gesjoemeld wordt. Ik kan mij nog herinneren dat vele jaren geleden "overjarige kaas" veel ouder was en pittiger van smaak dan tegenwoordig en dat "oude" kaas thans meer een soort belegen kaas is. Beste mensen we worden van alle kanten flink belazerd.

fietser_1
fietser_15 okt. 2023 - 10:15

De prijs van melk is inmiddels flink gedaald, 15 cent per liter. Dus ook de kaas kan goedkoper.

pk49
pk494 okt. 2023 - 21:14

hier is de Lidl het goedkoopste en heeft de lekkerste kaas, vooral de biologische kaas is erg lekker. AH heeft heeft het meest smakeloze kaas, tenminste hier in Tilburg Reeshof.

1 Reactie
piet limburg
piet limburg6 okt. 2023 - 22:50

Klopt.... Ik heb nog het geluk een paar meter van de Duitse grens af te wonen. Lidl hier ..Gouda jonge kaas Milboa 48+.....12 plakken 400 gr.€4.69 Duitse Lidl..Exact hetzelfde Gouda Jung 400gram Milboa 48+....€ 2.99 Verschil € 1.70 Het zal dus niet aan de prijs van de melk liggen. Hetzelfde geldt voor de benzineprijs...ligt niet aan de olieprijs. Kun je invullen aan wie het wel ligt.

Liesmal9
Liesmal94 okt. 2023 - 20:58

Gewoon kopen waar er actie is. A-H heeft bijna iedere week wel een kaas in de reclame. 1 plus een gratis of de kilo blokken van Zaanse Hoeve, heerlijk betaalbaar. Even door de knietje ennnnnnn, je ziet het liggen Succes en groet.

Liesmal9
Liesmal94 okt. 2023 - 20:58

Gewoon kopen waar er actie is. A-H heeft bijna iedere week wel een kaas in de reclame. 1 plus een gratis of de kilo blokken van Zaanse Hoeve, heerlijk betaalbaar. Even door de knietje ennnnnnn, je ziet het liggen Succes en groet.

Barns
Barns4 okt. 2023 - 16:35

Gewoon om om interessant te doen! Alles waar Vegan op staat laat ik lekker staan, dom gedoe!

1 Reactie
pk49
pk494 okt. 2023 - 21:16

en waarom is vegan"dom gedoe"? Er zijn genoeg mensen die uitsluitend vegan eten en gelijk hebben ze !

marleenvanh
marleenvanh4 okt. 2023 - 12:14

Mensen met een melkallergie zijn weer spekkoper.... Of, beter pindakaaskoper. VEGAN IS THE FUTURE!!

wim koelewijn
wim koelewijn4 okt. 2023 - 10:23

Alleen KAAS....????

@qwerty@
@qwerty@4 okt. 2023 - 9:23

Woordvoerder van FrieslandCampina, Jan-Willem Ter Avest, vult daarbij aan dat de vraag- en aanbodontwikkeling op de wereldmarkt ook invloed heeft op de prijs van kaas. “Wanneer de vraag toeneemt, stijgen de prijzen. Daarnaast stijgen de prijzen ook door de overige productiekosten en de verhoging van lonen door de aanhoudende inflatie.” Echt een "betrouwbaar" antwoord hoor, haha.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe4 okt. 2023 - 11:38

En wat klopt er dan niet aan die uitspraak?