Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Waarom is de WOZ-waarde belangrijk? En hoe komt deze tot stand?

08-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6512 keer bekeken
  •  
huurhuis huren hypotheek woning 1127
De eerste maanden van het jaar zijn vaak niet de voordeligste… De aanslag voor de gemeentelijke belastingen komt namelijk weer binnen. De hoogte daarvan wordt mede bepaald op basis van de WOZ-waarde van jouw huis. Is deze te hoog is ingeschat? Dan betaal je ten onterechte te veel. Waar staat WOZ precies voor? En hoe komt die waarde tot stand?
De WOZ-waarde is een geschatte waarde van je huis. De WOZ is in het leven geroepen om belasting te kunnen innen op basis van de waarde van je huur- of koopwoning. De letters staan dan ook voor Waardering Onroerende Zaken.
Nederland kent een Wet WOZ. Hierin is opgenomen hoe de waardebepaling van woningen (onroerende goederen) voor het innen van de belastingen door overheden, zoals gemeenten en waterschappen, tot stand komt.
Je hebt bijvoorbeeld een moment nodig waarop de waarde van je huis wordt gemeten. Dat is de waardepeildatum. Dit jaar is dat 1 januari 2020. In de belastingaanslagen voor 2022 zal dat 1 januari van 2021. Het valt dus altijd een jaar eerder op 1 januari.

Basis voor belastingaanslagen

Je gemeente gebruikt de WOZ-waarde van je huis voor het vaststellen van de hoogte van de onroerendezaakbelasting en afvalstoffenheffing. Je waterschapsbelasting wordt ook op basis van dezelfde WOZ-waarde berekend. Als je een eigen huis hebt, let de Belastingdienst bij je inkomstenbelasting op het Eigenwoningforfait. Ook hiervoor is de WOZ-waarde belangrijk.

Hoe bepaald?

De WOZ-waardebepaling vindt plaats op basis van een taxatie door de gemeente. De hiervoor genoemde peildatum is het meetmoment. Wat is jouw woning op dat moment waard? Dat bedrag lees je terug in je belastingaanslagen als de WOZ-waarde.
Benieuwd naar hoe de bepaling precies tot stand is gekomen? Bij je gemeente kun je een taxatieverslag opvragen. In het verslag staan meestal de verkoopcijfers van andere, vergelijkbare woningen in je straat of wijk. Aan de hand daarvan is de WOZ van jouw woning vastgesteld.

WOZ-waarde te hoog? Dan betaal je te veel aan belastingen

Op 1 januari 2020 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde 270 duizend euro per woning in ons land. Dat is 8,9 procent meer dan een jaar eerder.  Is jouw huis ook meer waard geworden? Dan betaal je waarschijnlijk meer belasting.
Een juiste bepaling van jouw WOZ is dus van groot belang. Want is die te hoog vastgesteld? Dan kan het zijn dat  je voor een reeks belastingen te veel betaald. Bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-bepaling kan daarom lonend zijn. Na een succesvolle bezwaarmaking kan de woningprijs in een WOZ-beschikking wel met 20.000 tot 50.000 euro worden verlaagd. Dat scheelt je zo tientallen euro's op jaarbasis.

Meer weten over bezwaar maken?

Wil je meer weten over het bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking en welke stappen je daarvoor moet zetten?
Bronnen: Kassa, Rijksoverheid, Woonbond
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!