Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Waarom eten we paaseitjes tijdens Pasen?

14-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4432 keer bekeken
  •  
f402d832-e1bc-4f45-99b8-8d231888bf5e

Chocolade-eitjes eten is al jaren vaste prik tijdens Pasen. Uit een recente enquête van HEMA blijkt dat Nederlanders gemiddeld maar liefst 51 paaseitjes eten tijdens en in de dagen voor het christelijke feest. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? 

Frank Bosman is als cultuurtheoloog verbonden aan de Faculteit Katholieke Theologie van de Tilburg University. Volgens hem hebben de mooi omwikkelde chocolaatjes een symbolische betekenis.

De symboliek van eieren

‘‘We versieren, verstoppen en eten eieren met Pasen vanwege twee redenen’’, legt Bosman uit. ‘‘Allereerst staan eieren symbool voor de lente en de natuur die uit haar schulp kruipt. Er komen weer blaadjes aan de bomen en dieren beginnen zich voort te planten. Oftewel, uit iets doods komt iets levends voort. Daarnaast symboliseren eieren in de context van Pasen ook de verrijzenis van Jezus Christus. Twee dagen na zijn kruisiging staat een levende Jezus op uit zijn dode, stenen graf. Net als een levend kuiken dat uit een dode eierschaal komt.’’

Chocolade-eitjes

Dan rest natuurlijk nog de vraag, waarom eten we eieren van chocola? ‘‘Eieren zijn nogal breekbaar en gaan snel over datum, zeker als je ze gekookt hebt. Het is dus simpelweg praktischer’’, antwoordt Bosman. ‘‘Daarnaast is Pasen een feest en daarbij horen luxeproducten. Eieren zijn meer functioneel, terwijl chocola werd (en wordt) gezien als luxeproduct.’’

Steeds meer smaken

Veel mensen vinden chocolade paaseitjes ook gewoon erg lekker. Bovendien wordt het aanbod steeds gevarieerder: waar je eerst de keuze had tussen melk, wit en puur staan de schappen tegenwoordig vol met soms wel tientallen verschillende smaken. ‘‘Bestaande merken introduceren vaak nieuwe smaken als special om te onderzoeken welke smaken aanslaan’’, vertelt foodtrendwatcher Gijsbregt Brouwer. ‘‘Zulke specials zijn een handige manier om te onderzoeken welke smaken het goed zullen doen in het vaste assortiment. Verder zie je dat ook andere merken, zoals M&M’s en Tony’s Chocolonely, paaseitjes gaan maken.’’

Duurzaamheid belangrijker

Naast dat er steeds meer smaken in de winkelschappen verschijnen, ziet Brouwer ook een andere ontwikkeling. ‘‘Net als bij andere producten wordt duurzaamheid belangrijker. Zo zijn nu veel meer paaseitjes gemaakt van zogenaamde fairtrade-chocola en zijn veganistische paaseitjes steeds vaker te vinden’’. 

IMG_7214 2

Tekst gaat door onder de foto.

Deze veganistische paaseitjes zijn bovendien geschikt voor mensen die niet goed tegen lactose kunnen. “In veel chocola zit melk. Maar tegenwoordig zijn er paaseitjes die zo puur zijn dat er geen melk aan te pas komt. Of paaseitjes waarbij een plantaardige melkvervanger wordt gebruikt, zodat je toch die romige smaak hebt.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

chris van oers
chris van oers17 apr. 2022 - 16:36

En kievitseiren zoeken paxt hier historisch gezien prima bij,

zoom1
zoom117 apr. 2022 - 15:25

De kern van waarom we paaseitjes eten, ontbreekt. Tijdens het vasten mocht je ook geen eieren eten. Maar de kippen bleven gewoon doorgaan met leggen. Er ontstond dus een grote hoeveelheid eieren. Om ze langer te bewaren werden ze gekookt. En als ik me niet vergis, zorgde het schilderen van de eieren er voor dat ze nog langer houdbaar waren. Want eierschalen zijn van nature poreus, en zouden dus uitdrogen, maar door ze te verven zijn ze luchtdicht(er) en drogen ze minder snel uit en zijn ze dus langer houdbaar. En met Pasen mogen er weer eieren gegeten worden!

1 Reactie
frits
frits17 apr. 2022 - 17:38

IDD de kern ontbreekt, bedankt voor de aanvulling erop lijkt mij erg logisch.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!