Kassa

Waarborgen 'aftapwet' sneller ingevoerd

15-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hacker cybercrime 930x520
Het kabinet gaat enkele regels die misbruik van de omstreden nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) moeten voorkomen, sneller invoeren. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken hoopt met de kleine aanpassingen de tegenstanders van de 'aftapwet', die een referendum hebben afgedwongen, de wind wat uit de zeilen te nemen.

Sleepwet

De Wiv, in de volksmond ook wel de sleepwet genoemd, bepaalt onder meer dat de Nederlandse diensten informatie onder voorwaarden mogen delen met buitenlandse tegenhangers. Landen waarmee Nederland wil samenwerken moeten bijvoorbeeld democratisch worden bestuurd, de mensenrechten eerbiedigen en zorgvuldig omgaan met de privacy. Het kabinet gaat die voorwaarden sneller vaststellen. Daardoor kan de commissie die toezicht houdt op het werk van de diensten die internationale uitwisseling, zodra de Wiv in werking treedt, meteen toetsen.
Het kabinet beloofde al eerder de Wiv vervroegd te evalueren. De onafhankelijke commissie die daarmee aan de slag gaat, krijgt volgens Ollongren alles te lezen, ook staatsgeheimen. ANP

Meer over:

wiv, kabinet, sleepwet
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

haarp
haarp15 dec. 2017 - 18:11

Ik vind het systeem van nu goed. Er mogen geen nieuwe wetten kopen die onze privacy aantast.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!