Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Alles over de Provinciale Staten: hoe vullen we de ruimte in?

25-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
952 keer bekeken
  •  

Op 15 maart mogen we weer naar de stembus voor de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen. En hoewel het misschien lijkt dat de verkiezing vooral gaan over de samenstelling van de Eerste Kamer, gaat het ook om je directe omgeving. Want hoe die omgeving er uit ziet, of je schone lucht in ademt, hoe hoog het grondwater staat: het zijn allemaal taken van de provincie of het waterschap. En politieke partijen denken nogal verschillend over hoe deze taken moeten worden opgepakt. Er is dus op 15 maart echt wat te kiezen.

Kassa gaat daarom in een serie van vier reportages op zoek naar onderwerpen waar burgers direct de invloed van de provincie of het waterschap merken. In aflevering twee gaat het over ruimte. Het is de provincie die over de invulling van deze ruimte gaat. Waar komen wegen, waar komt natuur, waar komen nieuwe woningen en waar komen windmolens?

Geluidsoverlast

Omwonenden van de Noorder IJplas van Amsterdam zijn boos. Want in de prachtige waterrijke omgeving waar ze nu nog naar alle tevredenheid wonen komen 200 meter hoge windmolens te staan. Ze maken zich grote zorgen over de geluidsoverlast en vrezen dat hun uitzicht verpest gaat worden. Is er niet ergens anders ruimte te vinden waar molens kunnen staan?

Kernenergie

In de provinciale politiek in Noord-Holland wordt verschillend gedacht over de plaatsing van windmolens. De VVD ziet niets in het plaatsen van windmolens op land. Tenzij het echt niet anders kan moeten die in zee komen te staan. In combinatie met bijvoorbeeld kernenergie moet dat genoeg duurzame energie opleveren volgens de partij.

Klimaatcrisis

GroenLinks denkt daar heel anders over. Enkel ruimte maken voor windmolens op zee is simpelweg te weinig. Volgens de partij kan het ondanks de mogelijke overlast voor omwonenden vanwege de klimaatcrisis niet anders dan dat er ook meer windmolens op land worden geplaatst.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!