Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Waar ontvangt u de hoogste spaarrente?

10-05-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
142 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Nederlanders sparen zich suf. Er is circa 300 miljard aan spaargeld. Uitgaande van 16 miljoen Nederlanders heeft iedere Nederlander € 18.750 aan spaargeld. Volgens Rob van Eeden van de vergelijkingssite www.vanspaarbankveranderen.nl heeft niet iedere Nederlander dat bedrag. De helft van de Nederlanders heeft geen cent spaargeld, terwijl de andere helft het dubbele heeft, aldus van Eeden. Ook uit de enquête van Kassa blijkt dat veel mensen toch een flink bedrag aan spaargeld heeft. Van Eeden is van mening dat spaarders zichzelf tekort doen door niet van spaarbank te veranderen. Ze lopen daardoor rente mis, en hij heeft becijferd dat dat per gezin in 2009 een bedrag van € 630 was.
Dakpannensysteem
Een van de oorzaken van het mislopen van die rente is het dakpannensysteem. Dat is het systeem waarbij banken komen met nieuwe spaarrekeningen met een hoge aantrekkelijke rente om nieuwe klanten aan te trekken. Ondertussen wordt de rente op oude rekeningen successievelijk verlaagd, zonder dat oude klanten daar attent op worden gemaakt.
14% van de ING spaarders blijkt bijvoorbeeld nog steeds de Loyaal, Plus of Kapitaalrekening te hebben. Dit zijn rekeningen die niet meer actief gevoerd worden en waarop een minimale rente wordt vergoed. Zie de enquêteresultaten.
Volgens van Eeden is door met name de ING/Postbank en in iets mindere mate de ABN AMRO en Rabobank miljarden aan het dakpannensysteem verdiend. De ING heeft naar aanleiding van uitzendingen van Kassa over de Toprekening wel aangekondigd te stoppen met het dakpannensyteem.
Van Eeden erkent dat ING het laatste jaar geen nieuwe spaarrekeningen heeft geopend, maar ziet nog genoeg mogelijkheden tot verbetering voor de grote banken. Waarom worden klanten bijvoorbeeld niet persoonlijk op de hoogte gesteld van een rentedaling (zoals o.a. MoneYou en NIBC Direct dat doen per mail). Of heel concreet ingelicht over andere of nieuwe spaarrekeningen met een hogere rente? Ook ontbreekt op de websites van de grote banken één overzicht waarop alle rekeningen staan vermeld. Op zijn website heeft hij dat wél gedaan.
De hoogste rentes
Waar krijg je op dit moment de hoogste rente?
De spaarrekeningen zonder beperkende voorwaarden met de hoogste rente
Bron: Vanspaarbankveranderen.nl, 7 mei 2010
Overstappen is niet ingewikkeld?
Mensen lopen ook rente mis omdat ze niet overstappen naar een andere bank. Tegenwoordig zijn er vele vergelijkingssites waarop je spaarrentes met elkaar kunt vergelijken. En dat kan je ook aardig wat geld opleveren. Ieder jaar weer. Wanneer loont het de moeite om over te stappen naar een andere spaarrekening? Volgens van Eeden loont het de moeite als je elders meer dan 0,5% rente kunt krijgen. Stel dat je een spaarsaldo van € 40.000 hebt, en je kunt elders 1% meer rente  krijgen dan levert dat je per jaar toch € 400 meer rente op. En dat is aldus van Eeden, één tot twee uurtjes werk…. De rente is nu wel erg laag, maar als deze weer gaat stijgen, neemt dat voordeel alleen maar toe.
Meer rente op deposito’s
Als je zeker weet dat je je spaargeld langere tijd niet nodig hebt, bijvoorbeeld drie, vijf of tien jaar, dan kun je het ook vastzetten. Rentes van 3 tot 4,5% zijn dan haalbaar. Van Eeden vindt staatsobligaties geen alternatief. Als je namelijk voortijdig de obligaties verkoopt loop je een koersrisico. Staatsobligaties worden ook niet gezien als een vorm van sparen en vallen niet onder het deposito-garantiestelsel. Bovendien is de rente op staatsobligaties vergelijkbaar aan die op spaardeposito’s. En kun je een spaardeposito –afhankelijk van de voorwaarden- zonder boete wel voortijdig opnemen bijvoorbeeld voor de aankoop van een eigen huis.
Deposito-garantiestelsel
Alle banken in bovenstaande lijst vallen onder dat deposito-garantiestelsel. Voor een bedrag van € 100.000 per persoon per bank zijn je spaargelden gegarandeerd. Maar er zit een addertje onder het gras, waarschuwt van Eeden. Zo moet je opletten op banken die onder verschillende namen opereren, want het deposito-garantiestelsel geldt dan maar één keer. Zo is MoneYou een dochter van ABN AMRO. Hetzelfde geldt voor Fortis die per 1 juli a.s. opgaat in ABN AMRO. Spaarders die tegoeden hebben bij deze drie banken moeten dus niet meer dan één ton aan spaargeld daar stallen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!