Kassa

Waar moet je op letten als je zonnebrandmiddelen koopt?

  •  
30-04-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3984 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Wanneer je in de winkel staat om een zonnebrandmiddel te kopen kun je overweldigd worden door de veelheid aan producten. Wat moet je kiezen? Moet je je meteen insmeren met factor 50 bij de eerste zonnestraal of pas wanneer je op het strand gaat liggen? We geven antwoord op de meest gestelde vragen over zonnebrandmiddelen.
We doen in ieder geval iets fout want als we krijgen steeds meer huidkanker in Nederland. Wat moeten we smeren, hoeveel en wat moeten we vooral niet doen? In de studio beantwoordt dermatoloog Ellen de Haas (Erasmus Medisch Centrum) zoveel mogelijk vragen over zonnebrandmiddelen die lezers van onze nieuwsbrief gesteld hebben. 
Huidkanker
Volgens Ellen de Haas komt huidkanker steeds meer voor in Nederland. Één op de vijf Nederlanders krijgt huidkanker tijdens hun leven. Mannen krijgen het iets meer dan vrouwen, maar deze zijn volgens De Haas bezig met een inhaalrace. "Vroeger waren het alleen nog ouderen die huidkanker kregen, maar nu zie je steeds meer 40-jarigen. Dat betekent dat je wanneer je 80 wordt, je twee keer in je leven huidkanker krijgt." Dus pleit De Haas voor goed smeren.
Houdbaarheid
De meestvoorkomende vraag over zonnebrandmiddelen gaat over de houdbaarheid. Vaak staat er geen datum op de verpakking, of er staat twaalf maanden houdbaar, maar geen begindatum. Wat te doen? De Haas: "Zelf gooi ik elk jaar alles weg. De filters die ervoor moeten zorgen dat je beschermd bent tegen de zonnestralen die vervallen na een jaar. Natuurlijk kan de houdbaarheid per merk verschillen maar het is goed om te weten dat filters aan kracht verliezen. Dus neem het zekere voor het onzekere en gooi de fles na een jaar weg."
Zuinig
Ook vertelt De Haas dat wij Nederlanders veel te zuinig zijn met de hoeveelheid die we opsmeren. "Een oude dermatoloog zei vroeger: smeer zonnebrand zo dik als de pindakaas op je boterham. Dus bij kinderen lekker dik en wanneer je wat ouder bent kan het iets dunner." Bovenal geldt: meerdere keren per dag. Het liefst om de twee uur.
Huidtypes 1 t/m 5
Heeft een donkere huid ook zonnebrandmiddel nodig? De Haas legt uit dat er vijf huidtypes zijn.
- 1: rossig met sproeten
- 2: blond/ blauw
- 3: bruin/ bruin
- 4: Aziatisch
- 5: Negroïde
Volgens haar heeft ieder huidtype een andere manier van smeren nodig, maar iedereen moet wel blijven smeren. Hoe lichter de huid, hoe hoger de factor. Daarnaast ontkracht De Haas een veelvoorkomende fabel: als je al voorgebruind bent, hoef je niet te blijven smeren. "Het is grote onzin wanneer mensen zeggen: 'ik ben al bruin dus ik verbrand niet meer'. Je verbrandt dan niet meer, maar het afweermechanisme van de huid wordt nog steeds aangetast. Dus blijft de kans op huidkanker gewoon bestaan." Ook als je zongebruind bent moet je blijven smeren.
Kinderen
Een groot deel van de zonnebrandmiddelen in de schappen is gewijd aan kinderen. Een belangrijke groep vindt De Haas. Volgens haar vindt meer dan de helft van alle schade die zonlicht in een mensenleven aanricht, plaats voor het twintigste levensjaar. Het kwetsbaarst zijn baby's en peuters. Die moeten echt uit de zon blijven volgens De Haas. "Bij baby tot peuter is dat reparatie mechanisme is nog niet 'af' die moet echt uit de zon. Alleen een hoedje op is niet genoeg. Ze mogen echt niet in de zon."
Waterproof
Zijn alle middelen die claimen waterproof te zijn dat ook echt? De dermatoloog legt uit dat de vetheid van de zonnebrandmiddelen het het water tegen houdt. Volgens haar worden al deze middelen onder de beste labomstandigheden getest en dat heeft niets te maken met de werkelijkheid. "Wij drogen ons af nadat we in het water zijn geweest. Dus haal je het zonnebrandmiddel er weer af. Na een uur in het zeewater te zijn geweest, werkt het zonnebrandmiddel echt niet meer."
Duur versus goedkoop
Nog een andere veelgehoorde vraag gaat over het verschil in prijs. Is een duurder middel echt beter dan een middel van een paar euro? Volgens De Haas moet je vooral kijken naar de eigenschappen van het middel zoals de Sun Protection Factor (SPF) en of het beschermt tegen UVA en UVB. Dan moet je kijken of je het zelf lekker vindt smeren en wat bij je past en dan geeft het dus niet wat het kost.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Indra Gauri
Indra Gauri21 jun. 2022 - 8:30

Hoe meer rotsooi je insmeert hoe gevaarlijker het is om kanker te krijgen

kaartendraak
kaartendraak20 jul. 2016 - 12:57

Hoe meeeeeeeeeeeeeeeer we chemische rotzooi smeren en daardoor geen vit.D kunnen aanmaken(alsook allerlei andere tekorten aan vitamines, mineralen enz hebben), hoe meeeeeeeeeeeeeeeeeeeer huid- en andere vormen kankers de westerse mens krijgt. Waar je op moet letten als je perse wilt smeren??? Zorg dat je eerst 30 minuten zo de zon pakt zodat je lichaam die enorm enorm enorm noodzakelijke vit.D kan aanmaken. Bekijk verder heeeeeeeeeeeeel goed wat voor chemische zooi er in die tubes troep zit. Hoe meer hoe slechter het voor je lijf is want je huid is 1 groot orgaan, al je poriëen nemen alles op wat je erop smeert en spuit. Allerlei chemische zooi komt daardoor ook in je bloedbaan terecht. KOm je tekorten aan vitamines enz dan heeft je lijf ook geen enkel middel om al die troep weer goed op te kunnen ruimen. En dan nog eens lekker veel suiker eten, daar leeft kanker van, daarom krijg je ook radioactieve glucose ingespoten als ze willen of je het hebt en waar, de kankercellen trekken die glucose(wat dus pure suiker is) aan. Het beste is nog gewoon zoveel mogelijk rood fruit(tomaten horen er ook onder)eten, daar zit van nature lycopeen in wat een zeer goede huidbeschermer is. Kokosolie is ook het beste om op je huid te smeren. En op de heetste momenten van de dag gewoon die zon uit!! Het valt altijd op, hoe meer troep we eten, drinken, smeren, spuiten en slikken, hoe meer kanker er voorkomt, zouden we dan te weinkg smeren tegen die zon misschien? Of zou het dan toch teveel zijn..................

1 Reactie
fpo
fpo20 jul. 2016 - 18:46

Je hebt volkomen gelijk, kaartendraak. Onze hele medische wereld zit zo corrupt in elkaar als maar zijn kan, vooral omdat het door crimineel ingestelde mensen is opgezet en onderhouden, tegen het welzijn van de mensen in. Allemaal eigenbelang! Wat jij zegt over hoe je je het beste kunt wapenen tegen kanker en zonnebrand is een uitstekende optie. Maar ja, mensen zijn in het algemeen bang en die angst zorgt er juist voor dat ze de stomste keuzes maken. Vaak ook voor het gemak, denkende dat die gemakzucht ze wel uit de gevarenzone kan houden. Wat een illusie!

romila
romila1 mei 2016 - 19:10

Jammer dat men bij de nano- en microdeeltjes die de meeste zonnebrandmiddelen bevatten alleen de zogenaamde veiligheid voor de huid genoemd heeft in de uitzending . Er is niet gewaarschuwd voor de micro - en nano plastic deeltjes die in water en zee oplossen en zo aan de plastic soep in zee bijdragen. Een gemiste kans!Kies iig voor een zonnebrandcrème zonder nanotechnologie.

bieslook
bieslook1 mei 2016 - 17:23

Ik ging altijd naar Mallorca en ik gebruikte dan zonnebrand van het merk P20. Dat is weliswaar duur maar zijn geld waard. Omdat ik alleen op vakantie ging smeerde ik mijn rug in mijn hotelkamer in met behulp van een ruggenborstel met daaromheen een wegwerpwashandje. En de rest van mijn lichaam "normaal". Dit deed ik eenmaal per dag en dan was ik de hele dag beschermd. Ook na het zwemmen. Wel lag ik maximaal twee uur per dag in de zon en nooit tussen twaalf uur en drie uur.

lente2010
lente20101 mei 2016 - 15:42

in je huid moet het zijn natuurlijk.

lente2010
lente20101 mei 2016 - 15:41

gebruik zonnebrand zonder chemische troep erin, wel wat duurder. En raar want dit vindt mijn dermatoloog ook beter dan de gewone zonnebrand, waar je allerlei troep in je huis smeert. Nu lig ik al niet meer in de zon, maar als je loopt is het ook verstandig te smeren.

adjura
adjura1 mei 2016 - 13:27

Gewoon met gezond verstand te werk gaan, dan heb je al die troep niet nodig. Het is puur vergif!

piet44m
piet44m1 mei 2016 - 9:33

Waarom wil men volle dagen in de zon ,een uur met hele lichaam is genoeg en en gezond vanwege de D3 die een antikanker werking heeft, en smeer die chemische troep niet.Want dan krijg je geen d3

1 Reactie
mariannegerhard
mariannegerhard1 mei 2016 - 15:14

'N uur in de volle zon is zelfs nog te veel. En UVA en UVB zit niet alleen in de volle zon maar ook als je in de schaduw zit/staat/ligt.

elze
elze1 mei 2016 - 9:04

maar we gaan voorbij dat deze middelen gerelateerd zijn alhzeimer, mede doordat er veel aluminium in verwerkt zit, dus vermijden. Smeer je hand er maar mee in en leg je hand op de lak van je auto, de afdruk krijg je er nooit meer af, dus wat gebeurt er met je huid? 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!