Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Waar geniet je het meest van een high tea?

07-05-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
263 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Het is bijna niet te missen! De high tea's zijn populair en op veel locaties door het hele land kun je genieten van een etagère vol zoete en hartige hapjes met keuze uit verschillende soorten thee. Een high tea is voor velen een gezellige manier om iets te vieren of gewoon voor een dagje uit. Waar is dat nou het leukst èn het lekkerst?

Van hartig naar zoet
Bij een high tea krijg je een mix van zoetige en hartige hapjes, meestal gepresenteerd op een etagere. De inhoud van het arrangement kan wel wisselen. Bij sommige arrangementen kregen de deskundigen ook een soepje vooraf, bij anderen een glas prosecco, of juist een verse jus. Over het algemeen zijn scones wel vaste prik bij een high tea, deze worden gegeten met clotted cream en jam. Bij alle arrangementen werden kleine zoetigheden zoals muffins, bonbons en taartpuntjes geserveerd. Volgens de regels van de Britse high tea hoor je bij een etagere van boven naar beneden te eten; van hartig naar zoet. Zo horen de hapjes dus ook op de etagere geordend te zijn. De keuze in thee was overal aanwezig, maar thee in zakjes hoort eigenlijk niet bij een high tea. Dit moet losse thee zijn, waarbij je kunt kiezen uit verschillende smaken, van klassiek earl grey tot rooibos. Van origine wordt een high tea genuttigd aan het einde van de middag, om later op de avond nog een lichte maaltijd te nuttigen, maar in de Nederlandse praktijk is te zien dat een high tea op veel locaties ook eerder op de dag besteld kan worden. Voor ieder wat wils dus!
Hoe hebben we getest?
In het kader van Moederdag bezochten twee deskundigen zes locaties door heel Nederland om het high tea assortiment te testen. Patissier Joey Mercuur en zijn moeder Maritha, ook jarenlang werkzaam geweest in de patisserie-branche en beiden groot liefhebber van ambachtelijke producten, gingen voor ons op pad. Naast smaak hebben zij ook gelet op algehele ambiance en sfeer, om te beoordelen of de locatie een leuke plek is voor een dagje uit met een high tea als hoogtepunt!
Waar zijn we geweest?
Onze deskundigen schoven aan bij Landgoed Hotel & Restaurant Groot Warnsborn, Grand Hotel Amrâth Kurhaus, Paleis Het Loo, Grand Hotel Karel V, De Bakkerswinkel (in Amsterdam) en de Euromast. 
Verschil in versheid
Bij alle locaties werd een mix van zoet en hartig aangeboden met een keuze uit verschillende soorten thee. Echter was er veel verschil te proeven in versheid van de producten bij de verschillende high tea's. De deskundigen genoten van verse, ambachtelijk gemaakte hapjes, maar werden ook teleurgesteld met fabrieksmatige en fantasieloze producten. De presentatie was over het algemeen goed, maar de gastvrijheid en de sfeer viel in sommige gevallen tegen.
Uitslag
Locatie
Prijs
Cijfer
Opmerkingen
1.
Grand Hotel Amrâth Kurhaus (Scheveningen)
€32,50 p.p.
9,5
Verrassende hapjes en een uitgebreid thee assortiment. Producten waren vers, goed gevarieerd en kleurrijk.
2.
Paleis het Loo (Apeldoorn)
€22,95 p.p. (exclusief entree Paleis het Loo á €14,50 p.p.)
9,0
Zeer goed assortiment van hartig, zoet en veel soorten thee. Sandwiches wel iets aan de grote kant.
3.
De Bakkerswinkel (Warmoesstraat Amsterdam)
€21,50 p.p.
8,0
Vers, ambachtelijk assortiment met goede jus en veel soorten thee. Een gezellige sfeer met goede prijs/kwaliteit verhouding.
4.
De Euromast (Rotterdam)
€18,50 p.p. (exclusief entree Euromast á €9,50 p.p.)
6,5
Fabrieksmatige hapjes. De Euromast als locatie op zich vonden zij zeker een bezoek waard, maar de high tea viel helaas wat tegen.
5.
Grand Hotel Karel V (Utrecht)
€31,00 p.p.
6,0
Tegenvallend assortiment met maar vier theesoorten in zakjes. Aspergesoep vooraf smaakte vooral naar room.
6.
Landgoed Hotel & Restaurant Groot Warnsborn (Arnhem)
€27,50 p.p.
5,5
Prijs/kwaliteit verhouding onder de maat. De deskundigen vonden de hapjes daarnaast niet vers
smaken.

Meer over:

high tea, test
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

kimderonde
kimderonde14 aug. 2017 - 10:25

Het Kurhaus heeft helaas de verwachtingen absoluut niet waar gemaakt. Bij binnenkomst wel hartelijk ontvangen en direct gestart met een heerlijk soepje. We ontvingen al snel de bordjes voor de volgende gang, alleen deze liet ruim 45 minuten op zich wachten. Ook van de andere tafels begreep niemand waarom we zo lang moesten wachten. We hadden met 4 tafeltjes om 13:00 de High Tea gereserveerd en er was 1 ander tafeltje bezet voor de lunch en verder was het leeg. Het personeel heeft niet gevraagd tussendoor of alles naar wens is of de thee aangevuld. Ook de interesse en vriendelijkheid was niet aanwezig. De hapjes waren wel lekker maar niet van de kwaliteit die je mag verwachten, jammer na zulke goede recenties op deze website. Het is een geweldige locatie met prachtig uitzicht, daar moet toch meer van te maken zijn? Echt zonde!

knabbel13
knabbel1312 mei 2016 - 13:17

Mijn moeder en ik willen wel naar Het Kurhaus  lekker high-tea en!

joke groeneweg
joke groeneweg9 mei 2016 - 14:14

Volgende keer ook eens naar het Tassen Museum in Amsterdam gaan,  Dat is nog verfijnder als Paleis het Loo. Ik heb er al veel mogen meemaken maar dit is absoluut de topper.

alberdina diana brouwer
alberdina diana brouwer8 mei 2016 - 9:02

leuk deze uitslag van de high tea test wel jammer dat dit niet op meerdere plekken in Nederland is onderzocht alle provincie hoofdsteden zou leuk zijn geweest misschien een idee voor een volgende test 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!