Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Waakhond onderzoekt volgcookies op sites

1 mrt 2019
  •  
leestijd 1 minuten
cyber beveiliging 930x520
De Autoriteit Persoonsgegevens start binnenkort een onderzoek naar de naleving van privacyregels door websites. De privacywaakhond zegt dit naar aanleiding van het bericht dat honderden websites het surfgedrag van internetters volgen door cookies te plaatsen, hoewel de gebruiker daar geen toestemming voor heeft gegeven.
Ruim 1300 websites doen dat zonder dat er toestemming voor is gegeven, zegt de NOS na onderzoek. Onder de overtreders zitten veelbezochte websites van winkels en media, maar ook sites van scholen, zorginstellingen en zorgverzekeraars.

AP

,,Bij de invoering van de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming) vorig jaar hebben we in 2018 nog de nadruk gelegd op communicatie (uitleg) en het zo nodig aandringen op herstelmaatregelen. In 2019 zullen we (onder meer naar aanleiding van klachten) vaker en sneller overgaan tot onderzoek en zo nodig sancties opleggen," schrijft de woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).
De AP had zich al voorgenomen om dit jaar strenger op te treden tegen websites die het niet zo nauw nemen met de privacy van hun bezoekers. Sites die de regels overtreden riskeren een boete van maximaal 4 procent van de jaaromzet. ANP
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!