Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Waakhond hekelt suikerlobby voedingsindustrie

29-07-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
suiker-930x520
De voedingsindustrie slaagt er in regelgeving die het gebruik van suiker moet terugdringen, tegen te houden of te ondermijnen. Daardoor verliest Europa de strijd tegen hartziekten, zwaarlijvigheid en diabetes door overmatig suikergebruik.
CEO
Dat stelt lobbywaakhond Corporate Europe Observatory (CEO) vrijdag in een rapport. Bedrijven en belangenorganisaties achter frisdrank, snacks en zoete etenswaren geven jaarlijks ruim 21 miljoen euro uit om de Europese Unie te beïnvloeden, schat CEO.
Zwakke voorstellen
Het bedrijfsleven beweert weliswaar de ,,volksgezondheidscrisis’’ te lijf te willen gaan, maar gedraagt zich daar volgens de waakhond niet naar. Zo lobbyt de ,,suikerindustrie’’ voor handelsverdragen die wetten ondergraven en worden toezichthouders onder druk gezet en wetenschappers ingelijfd, aldus CEO.
Verder komen grote voedingsconcerns met ,,zwakke’’ voorstellen om de hoeveelheid suiker in hun producten op vrijwillige basis te verlagen. Daarnaast zetten ze consumentenorganisaties buitenspel door agressief te lobbyen met een miljardenbudget, staat in het rapport 'A spoonful of sugar’.
Winstmarge
Doel is strengere regelgeving, zoals een suikerbelasting of duidelijke etiketten met de hoeveelheid toegevoegde suikers ,,tegen elke prijs’’ te voorkomen, aldus de onderzoekers. Zij wijzen erop dat suikerrijke producten de hoogste winstmarge hebben.
,,In haar oneerlijkheid en veronachtzaming van de gezondheid van mensen evenaart de voedingsindustrie de tactieken van de tabakslobby die we decennia hebben gezien'', aldus mede-auteur en freelancejournalist Katharine Ainger. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

riet2644
riet26441 aug. 2016 - 14:06

Al jaren wordt de consument vanuit de voedingsindustrie een spiegel voorgehouden. Er zouden minder suikers aan de producten worden toegevoegd. Helaas houdt de voedingsindustrie zich niet aan hun afspraak. Na jaren bakkeleien varen zij er wel bij, maar de consument blijft de dupe!  Het wordt tijd dat de voedingsindustrie met harde hand wordt aangepakt!    

methanol
methanol1 aug. 2016 - 13:58

het word tijd dat er een suiker belasting komt net als het zoud

1 Reactie
borg queen
borg queen1 aug. 2016 - 18:38

Zou prima zijn, maar dat wordt gelijk weer doorberekend aan de klant. Beter zo weinig mogelijk kant en klare producten kopen, maar naturel en zelf maken.

gerardvantol
gerardvantol29 jul. 2016 - 13:09

Natuurlijk zal de voedingsindustrie elk voorstel over suiker (en zout) vermindering met hand en tand bestrijden, dan komen immers de bonussen van de directeur in gevaar en die zijn veel belangrijker als de gezondheid van de klanten.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!