Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

VWA: mogelijk nieuwe hepatitis A-uitbraak

19-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
arts-groot_01.jpg
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) houdt rekening met een hepatitis A-uitbraak in Nederland. Sinds januari is de ziekte vastgesteld bij veertien Nederlanders die verspreid door het hele land wonen en die recent niet in het buitenland zijn geweest.
Onderzoek heeft tot nu toe uitgewezen dat ze besmet kunnen zijn geraakt door het eten van halfgedroogde tomaten. Die worden bijvoorbeeld in potjes verkocht of zitten in kant-en-klaarsalades en kant-en-klare tapenade. Volgens de VWA is de link met de tomaten in Australië duidelijk aangetoond. In Nederland is dat nog niet het geval.
In Frankrijk is de ziekte via een andere virusstam aan de oppervlakte gekomen. Nederland zou volgens de VWA daarmee het derde land kunnen zijn waar het virus is opgedoken. Het hepatitis A-virus kan geelzucht veroorzaken. Normaal gesproken krijgen enkele honderden Nederlanders per jaar hepatitis A. Ze lopen die dan in het buitenland op, bijvoorbeeld als ze zwemmen in water waar een riool op uitkomt.
Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is hepatitis een ziekte die serieus moet worden genomen, maar in principe niet verschrikkelijk ernstig is. Bij gezonde, jonge mensen gaan de verschijnselen binnen een paar weken weer weg. Anderen voelen zich nog lange tijd daarna moe en lusteloos. In het uiterste geval kan de ziekte lijden tot levertransplantatie.
Volgens de VWA is het verantwoord om halfgedroogde tomaten te blijven eten. ,,We weten nog niet of ze echt de bron van besmetting zijn.''
Huisartsen zijn verplicht om gevallen van hepatitis A te melden bij de GGD. Die doet onderzoek naar het type virus. Op die manier werd begin van het jaar ontdekt dat hetzelfde virus als in Australië nu ook op diverse plaatsen in Nederland circuleert. De VWA is daarop gaan inventariseren wat de patiënten enkele weken voor de eerste klachten zoal hadden gegeten. De halfgedoogde tomaten kwamen daarbij als mogelijke besmettingsbron tevoorschijn.
De Voedsel en Waren Autoriteit hoopt dat het bij de veertien besmette gevallen blijft, maar volgens de woordvoerster is dat niet zeker. ,,De tomaten hebben een lange houdbaarheidsdatum. Ze kunnen dus nog lang worden gebruikt.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!