Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Volkswagen overtrad consumentenwet in 20 EU-landen'

05-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
volkswagen-930x520
Volkswagen heeft in twintig lidstaten van de Europese Unie de consumentenwetgeving overtreden door zijn gesjoemel met de uitstootnormen van dieselauto's. Dat meldde de Duitse krant Die Welt op basis van bronnen bij de Europese Commissie.
Verbod op milieuclaims
Het gaat volgens de krant onder meer om een wet die bedrijven verbiedt om bij hun reclamecampagnes overdreven milieuclaims te gebruiken. Vorig jaar kwam aan het licht dat de dieselauto's van Volkswagen met behulp van bepaalde software in laboratoriumtesten schoner waren dan ze in werkelijkheid zijn. In totaal ging het wereldwijd om circa 11 miljoen auto's, waarvan 8,5 miljoen in de EU.
Aanmerking
De Europese Commissie wil graag dat Volkswagen klanten in Europa op vrijwillige basis gaat compenseren, maar stelt wel dat nationale rechtbanken moeten bepalen of consumenten wettelijk in aanmerking komen voor compensatie. Eurocommissaris Věra Jourová, onder meer verantwoordelijk voor consumentenrecht, zou deze week met vertegenwoordigers van Europese consumentenbelangenorganisaties willen praten over de kwestie.
Schikking
Eind juni sloot de Duitse automaker in de Verenigde Staten een deal met toezichthouders over een oplossing voor gedupeerde autobezitters. De schikking kost ruim 15 miljard euro. Voor bezitters van de meeste modellen geldt dat ze hun auto terug kunnen verkopen aan de fabrikant.
Minder streng
De Europese Commissie dringt aan op een soortgelijke deal in Europa, maar Volkswagen heeft al aangegeven daar niets voor te voelen. Volgens het bedrijf gelden in de EU minder strenge regels. Bovendien zou een deal van die omvang het bedrijf in de problemen brengen. Brussel wil samen met consumentenorganisaties druk gaan uitoefenen op Volkswagen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

chronisch zieke
chronisch zieke5 sep. 2016 - 15:06

"De Europese Commissie wil graag dat Volkswagen klanten in Europa op vrijwillige basis gaat compenseren, maar stelt wel dat nationale rechtbanken moeten bepalen of consumenten wettelijk in aanmerking komen voor compensatie." "wil graag" en "op vrijwillige basis". Alleen al die twee gedeeltes van de zin, geven aan dat het hoogstwaarschijnlijk NIET zal gebeuren. Nou zal je maar zo een dure Diesel hebben aangeschaft en het, als beperkte, aan hebben laten passen ................

JanUitDeventer
JanUitDeventer5 sep. 2016 - 14:21

Allemaal de grootst mogelijke onzin. Stomme regels die door stomme politici zijn bedacht. Grotere boeven dan politici en ambtenaren zijn er niet. Wie wil er nu een auto die zogenaamd zuinig is maar niet wil rijden. Amerikanen zijn overigens het volk met de grootste berg boter op het hoofd. Zijn de grootste milieu vervuilers. De grootste oorlogmakers. De grootste racisten. En zou kunnen we nog wel een half uur doorgaan. Ik rij geen volkswagen. Maar als ik er een had zou ik weigeren om hem te laten aanpassen. En die Europese commissie moeten ze ook opheffen. Grootverdieners op onze kosten.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!