Kassa

VW komt met "zuinigste productieauto ooit"

21-02-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
volkswagen.jpg
Met nog geen 12 liter diesel van Nederland naar Zuid-Frankrijk. De nieuwe revolutionaire tweezitter 'XL1' van Volkswagen, met een brandstofverbruik van slechts 1 op 100, moet dat straks mogelijk maken. VW maakte donderdag bekend dat de nieuwe tweezitter, naar eigen zeggen de zuinigste auto ooit, in productie genomen gaat worden.
Langverwacht model VW
Het extreem zuinige autootje, met ongeveer dezelfde afmetingen van een VW Polo, werd langverwacht. VW-topman Ferdinand Piëch kondigde in 2002 al plannen aan om met een dergelijke zuinige auto op de markt te komen. De XL1 is een zogeheten plug-in hybride met een kleine 0,8 liter dieselmotor en elektromotor. De topsnelheid van het gestroomlijnde karretje bedraagt 160 kilometer per uur. De auto is gemaakt van aluminium en carbon en weegt slechts 795 kilogram.
Geen spiegels, maar camera's
Opvallend is dat de nieuweling geen spiegels heeft maar in de plaats daarvan kleine camera's op de deuren. ,,Dat scheelt weer een paar procent aan luchtweerstand'', legt een woordvoerder uit. Wanneer de auto op de markt komt, kon hij nog niet zeggen. ,,De eerste 50 worden nu gebouwd in de fabriek in Osnabrück, die gaan deze zomer de weg op'', aldus de zegsman. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!