VVD wil fonds voor makers videogames
14-04-2009
• leestijd 2 minuten
VVD-Europarlementariër Jules Maaten wil een investeringsfonds dat moet voorkomen dat Europese makers van videospeletjes nog langer naar de VS en Canada wegtrekken.
,,De EU moet dit soort innovatieve en creatieve industrieën helpen zich verder te ontwikkelen. Daar heeft iedereen baat bij: de economie, de producent en de consument'', aldus Maaten. De Rotterdammer heeft woensdag in het Europees Parlement een conferentie belegd over de toekomst van de videogamessector.
De gamessector heeft tegenwoordig een hogere omzet dan de filmindustrie: vorig jaar ging er 42 miljard dollar in om en jaarlijks groeit de markt wereldwijd met ongeveer 10 procent.
,,Die groei dreigt aan onze neus voorbij te gaan'', vreest Maaten. In diverse landen, zoals Canada, wordt de gamesindustrie geholpen door belastingvoordelen of subsidieprogramma's. Belangrijke hardware voor gamesontwikkelaars is in Europa vaak twee keer duurder dan bijvoorbeeld in de VS.
,,Alleen al de dunbevolkte regio Montreal in Canada geeft al 90 miljoen dollar. Mijn frustratie is dat Europa amper iets doet'', zei Maaten. ,,Vlaanderen doet iets, Frankrijk hier en daar, maar verder gebeurt er weinig.''
Topman Malte Behrmann van de European Game Developer Federation (EGDF) erkent dat de circa zeshonderd gamestudio's in Europa last hebben van lagere belastingen voor concurrenten in Canada, VS, Singapore, Mexico en andere landen. ,,De laatste jaren zijn er veel toptalenten naar de VS getrokken. Heel spijtig'', aldus Behrmann, die wel ziet dat de uittocht het door de recessie nu iets vermindert.
Hij ziet wel mogelijkheden in de EU door nieuwe trends, zoals online in plaats van offline spellen. Ook door de combinatie mens-machine (zoals Wii) zouden nog veel nieuwe spellen te bedenken zijn.
Pamela Kato, gamemaker bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht, voorziet dat Europa leidend kan worden bij het maken van serieuze spellen voor training en onderwijs. Ze heeft zelf het spel Re-mission ontwikkeld voor jonge kankerpatiënten. Het spel toont de patiënten wat er in hun lichaam gebeurt als ze hun medicijnen niet nemen. ,,Door het spel blijken jongeren vaker hun medicijnen te nemen. Het redt dus levens'', aldus de Utrechtse arts.
Volgens Kato vinden Amerikaanse bedrijven zulke serieuze spellen niet 'cool' en niet winstgevend genoeg.
Bron: ANP