NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

VVD wil drie tot tien kerncentrales laten bouwen

23 sep 2020
  •  
leestijd 1 minuten
kerncentrale 1127

De VVD wil dat er nieuwe kerncentrales in Nederland gebouwd gaan worden. VVD-Kamerlid Mark Harbers stelt in het AD dat als we niet aan kernenergie gaan de komende jaren, we de klimaatdoelen van 2050 niet gaan halen.

Volgens Harbers gaan we de klimaatdoelen in 2050 met alleen zon- en windenergie niet halen. "Ik wil ook geen rommellandschap, volgeplempt met windmolens en zonneweides. En ik wil niet afhankelijk worden van gas uit Rusland. Je moet nu al stappen zetten om na 2030 een kerncentrale te kunnen openen."

Onderzoek nodig naar benodigdheden bouw van nieuwe centraal

Een motie van VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff om te onderzoeken wat marktpartijen nodig hebben voor de bouw van nieuwe centrales werd tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen aangenomen. Volgens Harbers zijn er drie tot tien nieuwe centrales nodig in Nederland. "Het zou mooi zijn als de eerste schop rond 2025 in de grond gaat, zodat de eerste centrale in de jaren 30 geopend kan worden."

Het Kamerlid meent ook dat de overheid bij moet bijspringen bij de kosten. "Ik zeg niet dat we dat hele bedrag als overheid moeten ophoesten. Maar net als dat we jarenlang de bouw van windmolens hebben gesubsidieerd, kunnen we dat ook bij kerncentrales doen.’’ ANP

Meer over:

, , , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!