VVD: later AOW bij minder dan veertig jaar werk
03-02-2009
• leestijd 2 minuten
De VVD wil de AOW later laten ingaan voor mensen die op hun 65e jaar nog geen veertig jaar hebben gewerkt. Volgens de liberale oppositiepartij is deze flexibilisering van de pensioengerechtigde leeftijd nodig, omdat de AOW door de vergrijzing straks onbetaalbaar dreigt te worden en toenemende personeelstekorten worden verwacht.
Fractievoorzitter Mark Rutte en woordvoerder Sociale Zaken Stef Blok van de VVD in de Tweede Kamer schrijven dat dinsdag in een ingezonden stuk in het NRC Handelsblad. In hun AOW-plan willen de Kamerleden alleen mensen ontzien die vroeg begonnen zijn met werken in vaak zwaardere beroepen. Volgens de liberalen zou het ,,oneerlijk zijn'' om van hen te eisen na hun 65e door te werken.
Iedereen die tenminste veertig jaar heeft gewerkt als ze 65 jaar zijn, krijgt in het VVD-plan net als nu ,,gewoon'' AOW uitbetaald. Voor mensen bij wie dat niet het geval is, wordt de pensioengerechtigde leeftijd geleidelijk verhoogd naar 67 jaar. De bedoeling is om vanaf 2011 in 24 jaar tijd de AOW elk jaar met een maand te verhogen.
Zo kunnen er volgens Rutte en Blok over circa twintig jaar, als de vergrijzing van de beroepsbevolking op zijn toppunt zit, ,,genoeg handen aan het bed en leraren voor de klas zijn''. De commissie-Bakker die het kabinet vorig jaar adviseerde over het verhogen van de arbeidsparticipatie, pleitte ook al voor een geleidelijke verhoging van de AOW-leeftijd. Maar volgens de VVD doet het kabinet nu onvoldoende om meer mensen aan het werk te krijgen.
Verder zeggen de VVD'ers in hun AOW-plan oog te houden voor problemen om arbeid en zorg te combineren. Elk jaar dat iemand minstens 70 procent van het minimumloon heeft verdiend, zowel als werknemer als ondernemer, wordt meegeteld als een gewerkt jaar. Volgens de liberalen is dit al gauw een inkomen dat mensen verdienen die naast de zorg voor kinderen zoveel mogelijk blijven werken in een behoorlijke deeltijdbaan.
Bron: ANP