Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

VVD-Kamerlid in opspraak om foute declaraties

12-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Rutte-lacht_07.jpg
VVD-Tweede Kamerlid Mark Verheijen is in opspraak gekomen doordat hij destijds als gedeputeerde van de provincie Limburg fouten heeft gemaakt met zijn declaraties. Maar volgens de VVD is het verhaal erover in NRC Handelsblad, dat de zaak woensdag onthulde, opgeblazen en kan Verheijen gewoon Kamerlid blijven.
Duizenden euro's 
Volgens de krant heeft Verheijen sommige privé-uitgaven, campagnekosten en kosten als lid van het landelijke VVD-bestuur in strijd met de gedragscode en declaratieregels in rekening gebracht bij de provincie. Het gaat om ,,duizenden'' euro's voor de jaren 2011 en 2012, aldus NRC, die inzage had in de declaraties van Verheijen uit de zestien maanden dat hij gedeputeerde was.
Er is een aantal fouten gemaakt
Verheijen (38), die sinds september 2012 Kamerlid is en nu namens de VVD woordvoerder Europa is, erkent dat hij fouten heeft gemaakt. Ook belooft hij het te veel ontvangen geld terug te betalen. Om hoeveel geld het gaat, zei de VVD niet. ,,Dit zijn geen grote misstanden, geen onoorbare zaken'', zei Verheijen in een reactie. ,,Er is een aantal fouten gemaakt en dat is niet de bedoeling en dat gaan we rechtzetten.''
1300 ritten onderzocht
Zo heeft de krant volgens de politicus 1300 ritten onderzocht en zijn er daarbij ,,tot op dit moment'' zes of zeven verkeerd geboekt. ,,Dat is niet goed, maar ik zet het hiermee wel in perspectief.''
De zaak is opgeblazen
Volgens Verheijen is het artikel in NRC Handelsblad erg tendentieus, opgeblazen en niet altijd even correct. Ook premier en VVD-leider Mark Rutte en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zeiden dat de zaak is opgeblazen.
Erg opgepompt
,,Als je honderden ritten maakt voor bepaalde nevenfuncties en je maakt een paar keer een declaratiefout, die wordt vastgesteld en die je terugbetaalt, dan vind ik het eerlijk gezegd allemaal erg opgepompt wat vandaag in de krant staat'', zei Rutte, die de kwestie heeft besproken met Verheijen. Zijlstra noemde het NRC-verhaal een serieuze poging om Verheijen te beschadigen.
Feitelijk onjuist
Verheijen kwam vorig jaar ook in opspraak, door een artikel in Elsevier. Het weekblad meldde toen dat het Kamerlid in zijn periode dat hij in de Limburgse politiek actief was, geld zou hebben aangenomen van de omstreden vastgoedontwikkelaar Piet van Pol. Verheijen noemde die berichtgeving ,,feitelijk onjuist''.
Declaratieaffaire
De Statenfractie in Limburg houdt nog voor de Provinciale Statenverkiezingen een extra vergadering over de declaratieaffaire. Het extra debat werd op de agenda gezet door de SP en PVV. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!