Kassa

VVD: hypotheekrenteaftrek niet noodzakelijk

16-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
huis2_29.jpg
VVD-fractieleider Halbe Zijlstra denkt dat het mogelijk is het belastingstelsel zo te hervormen dat hypotheekrenteaftrek niet meer nodig is. Zijlstra zei dat donderdag in de Tweede Kamer tijdens het Verantwoordingsdebat, de jaarlijkse terugblik op het voorgaande jaar.
'Vlaktaks'
Hij had het niet over de korte termijn, maar over een eventuele brede herziening van het belastingstelsel in de toekomst. De door het kabinet ingestelde commissie-Van Dijkhuizen werkt aan voorstellen daarvoor. Zijlstra staat niet afwijzend tegenover een 'vlaktaks', waarbij er slechts één tarief is voor de inkomstenbelasting. Coalitiepartner PvdA voelt daar overigens niets voor.
Mantelzorg
Zijlstra pleitte tijdens het Verantwoordingsdebat voor een kleinere overheid. Die moet zich zo weinig mogelijk met burgers bemoeien en alleen randvoorwaarden scheppen. Dat betekent volgens Zijlstra onder meer: geen subsidie meer voor mantelzorg.
Fraude
Ook het systeem van huur- en zorgtoeslagen moet volgens hem op de helling. Deze week kwam VVD-staatssecretaris Frans Weekers in grote politieke problemen door een fraudeaffaire met toeslagen. Zijlstra wees erop dat door toedoen van Weekers de fraude met toeslagen is teruggedrongen. De liberaal denkt echter dat ,,de kern van het probleem in het stelsel zit'' en dat alleen ,,knip- en plakwerk'' niet voldoende is. Bij het verstrekken van toeslagen vindt de controle achteraf plaats, waardoor het systeem fraudegvoelig is.
Ook PvdA-Kamerlid Henk Nijboer drong er donderdag op aan het toeslagensysteem minder fraudegevoelig te maken. Hij onderstreepte dat in het huidige systeem ,,alles gericht is op snelheid en service'' bij het verstrekken van toeslagen en dat misbruik te makkelijk is.
Bezuinigen
Zijlstra zei verder dat het waarschijnlijk niet lukt de bezuinigingen voor volgend jaar in te vullen met alleen hervormingen in bijvoorbeeld de sociale zekerheid. De VVD heeft weliswaar een sterke voorkeur voor hervormingen, maar die hebben als nadeel dat ze een 'ingroeitijd' kennen, zei Zijlstra.
Het kabinet moet volgend jaar waarschijnlijk zo'n 4 miljard extra bezuinigen om het begrotingstekort onder de EU-limiet van 3 procent te krijgen. Het besluit hierover valt in augustus. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!