Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

VVD: Geld uit pensioenpot langer beleggen

9 jul 2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geld_20euro_financien.jpg
Mensen die bij een verzekeraar voor hun pensioen sparen, moeten zelf kunnen kiezen of een deel van hun potje na de pensioengerechtigde leeftijd verder moet worden belegd. Dat vindt Helma Lodders van de VVD. Ze kunnen dat dan doen in de hoop hun pensioen op de lange duur te vergroten. Nu komt de pensioenpot van de verzekerde nog bij een beheerder, die een vaststaand pensioen uitkeert.
Lager pensioen dan nodig
Door de huidige lage rente krijgen mensen volgens Lodders nu een lager pensioen dan nodig is. ,,Door mogelijk te maken het ingelegde geld na het pensioen door te beleggen kan het geld langer renderen waardoor het pensioen kan groeien.
Het gaat circa een miljoen mensen aan. Voor mensen die bij een fonds hun pensioen bij elkaar sprokkelen, zoals het ABP, is het VVD-plan niet. Hun pensioen wordt al aangepast bij winsten van die fondsen.
Verschillende aankoopmomenten
Bij verzekeraars sparen vooral werknemers van wat kleinere bedrijven en zelfstandigen. Zij boffen ook als de verzekeraar succesvol belegt. Maar na hun pensioen, het moment waarop ze hun pensioen 'aankopen' , wordt de pot risicovrij beheerd. Dat betekent dus geen pech, maar ook geen mazzel meer. Daarom ziet de VVD meer in verschillende aankoopmomenten voor wie dat zelf wil. De verzekerde kan dan op latere tijdstippen delen van zijn of haar pensioen aankopen.
Hogere pensioenuitkering
,,Wij vinden het belangrijk dat mensen meer keuzevrijheid krijgen, zodat zij het maximale uit hun pensioenopbouw kunnen halen. Uit onderzoek blijft dat het doorbeleggen van het pensioengeld kan leiden tot een hogere pensioenuitkering. Die mogelijkheid moeten we mensen niet onthouden”, zegt Lodders. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar