Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 26 september om 19:05npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

VVD en D66 willen actie tegen lege winkelstraten

20 nov 2019
  •  
leestijd 1 minuten
Winkel 1127

Het kabinet moet in actie komen tegen de leegloop in winkelstraten. Regeringspartijen VVD en D66 willen dat het kabinet onderzoekt wat het kan doen om dit tegen te gaan. De partijen denken aan subsidies om innovaties bij winkeliers te stimuleren.

De oproep komt na een brandbrief van winkeliers. Daarin was te lezen dat in Nederlandse winkelstraten een "veenbrand smeult" en dat de overheid daar "voortdurend zuurstof aan toevoegt", aldus branchevereniging INretail vorige week.

Subsidies

De branche wijst onder meer parkeerproblemen in binnensteden en de hoge belasting- en regeldruk aan als oorzaken van uitgestorven winkelstraten. VVD en D66 vinden onder meer dat fysieke winkels makkelijker een beroep kunnen doen op subsidies voor innovaties, om zo beter te kunnen concurreren met webgiganten als Alibaba en Amazon.

Oneerlijke concurrentie

De regeringspartijen vinden dat het kabinet de winkeliers te hulp moet schieten. Winkeliers brengen leven en werkgelegenheid naar steden en dorpen maar "uitgerekend zij worden nu bedreigd door oneerlijke concurrentie, hoge parkeertarieven en andere strenge regeltjes", zegt VVD-Kamerlid Thierry Aartsen. "We moeten zuinig zijn op onze detailhandel", voegt D66'er Kees Verhoeven toe. ANP

Meer over:

, , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!