Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

VVD en D66: nieuw huis al dit jaar van gas af

19-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Gasfornuis gas 930x520
Nieuwe huizen moeten al dit jaar niet meer worden aangesloten op het gasnet. De verplichting om nieuwbouwwoningen van een gasaansluiting te voorzien moet sneller worden geschrapt dan de vier jaar die het kabinet daarvoor wilde nemen, vinden regeringspartijen VVD en D66.

Gasverbruik fors terugdringen voor klimaat en Groningen

Vrijwel de hele Tweede Kamer wil het gasverbruik fors terugdringen om het klimaat te sparen en Groningen te kunnen ontzien. Nu worden bijna alle huizen in Nederland nog met gas verwarmd en moet een nieuwbouwwoning worden opgeleverd met een gasaansluiting. Dat noemt D66-Kamerlid Rob Jetten ,,van de zotte'', omdat die de komende jaren toch plaats moet maken voor een aansluiting op bijvoorbeeld een warmtenet. Zijn VVD-collega Dilan Yeşilgöz-Zegerius wijst erop dat kapitaalvernietiging dreigt. ,,Waarom zouden we een huizenbezitter laten betalen voor een voorziening waar we vanaf willen? Dat vind ik niet logisch.''

Wetsvoorstel gekaapt van GroenLinks

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren had al een wetsvoorstel in de maak om een eind te maken aan de aansluitplicht, maar haar plan lijkt nu door VVD en D66 te worden gekaapt. Het voorstel van de twee regeringspartijen is wel wat voorzichtiger dan dat van GroenLinks. Als er een goede reden is om een nieuwbouwwijk wel op het gasnet aan te sluiten, dan mag de gemeente van VVD en D66 een uitzondering maken. Van Tongeren vindt dat die uitzonderingsmogelijkheid, waar volgens haar hooguit een enkele projectontwikkelaar nog aan hecht, de overgang van gas op duurzame energie alleen maar onnodig vertraagt.
De komende jaren verrijzen er naar verwachting jaarlijks een kleine 60.000 nieuwe huizen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

stoethaspel
stoethaspel5 feb. 2018 - 19:46

Gewoon de bevolkig in het gebied waar het gas gewonnen wordt en aardbevingen voor komen, evacueren en elders een nieuwe woning geven, waar het wel veilig is ,betaald van het geld dat nu uitgekeerd moet worden voor de schade. Het gas tot aan de laatste kuub uit de grond halen, en als het op is het betreffende land laten liggen gedurende 5 jaar en als alles rustig is gewoon weer bebouwen. In de tijd dat er niet gewoond word, grond gebruiken voor veeteelt, landbouw. Door de omvang van de beschikbare grond zal er waarschijnlijk een overschot komen aan gewassen maar door de goede naam van de Nederlandse tuinders in het buitenland zal export van de gewassen (groente,fruit) niet al teveel problemen op leveren en zal het Nederlandse fruit/ groente`s hier in de supermarkt waarschijnlijk ook goedkoper worden. Als ik  de bedragen hoor van wat de hele schadeuitkeringen zullen worden ( ca € 45 tot € 50 miljard ) denk ik dat dit voor dit geld een zeer goede oplossing is. En de gewone Nederlander kan zijn energierekening met minder moeite blijven betalen.

Wilco_vV
Wilco_vV22 jan. 2018 - 15:41

het huis van de toekomst is na 18 jaar in de 21ste eeuw nog steeds niet gebouwd????

manwijf
manwijf21 jan. 2018 - 12:18

Groningen had je ook al kunnen ontzien, door geen gas meer te verkopen, maar het zelf te gebruiken. Als toenmalige regeringen niet zo op geld belust waren geweest en daar waren VVD en D66 ook onderdeel van, dan hadden we heel beperkt gas kunnen winnen en waren er vermoedelijk niet zulke grote problemen geweest. Maar ja, als je Sinterklaas wilt spelen, moet je geld hebben. Geld is op in ieder geval en Groningen mag het uitzoeken.  Het wordt tijd, dat we eens politici van toen ter verantwoording roepen. Aan de schandpaal nagelen zou trouwens nog beter zijn. Oh wee, als sommige politici iets verkeerd zeggen, dan is het hele land in rep en roer. Maar als door een andere partij een hele provincie om zeep geholpen wordt, hoor je niemand. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!