Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Vuurwerkkopers spenderen gemiddeld 48 euro per persoon

31 dec 2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vuurwerk2-930x520
Voor de vuurwerkhandel breekt maandag de laatste verkoopdag van pijlen, rotjes, cakes en potten aan. Consumenten konden ook vrijdag en zaterdag al vuurwerk inslaan. Zondag waren de winkels gesloten.
Mensen die vuurwerk kopen, geven daar gemiddeld 48 euro aan uit. Dat is ongeveer evenveel als vorig jaar. Wel zijn er dit jaar iets minder vuurwerkkopers dan in 2017, meldt het Economisch Bureau van ING na onderzoek onder ruim 47.300 respondenten op de ING Vraag van Vandaag. 

Iets meer dan vorig jaar

Naar verwachting is er weer voor tientallen miljoenen aan vuurwerk over de toonbank gegaan. Vorig jaar gaven Nederlanders hier ongeveer 68 miljoen euro aan uit, maar de branche verwacht dat er dit keer iets meer aan is gespendeerd.

Een vijfde geeft meer dan 100 euro uit

Een groep van 34 procent geeft niet meer dan 20 euro uit aan vuurwerk. Een groep van 24 procent schiet of knalt tussen de 20 en 50 euro de lucht in. Nog eens 24 procent koopt voor een bedrag tussen de 50 en 100 euro aan sier- en knalwerk. Iets minder dan een vijfde (18 procent) geeft meer dan 100 euro uit.

Zonde van het geld

De meeste respondenten (83 procent) geven aan dat ze niets uitgeven aan vuurwerk, omdat ze het zonde van het geld vinden of omdat ze nog geen 16 jaar zijn. In 2017 is voor 68 miljoen euro aan vuurwerk verkocht, ongeveer hetzelfde bedrag als het jaar daarvoor.

Minimumleeftijd voor vuurwerk afsteken

Het afsteken van vuurwerk is alleen toegestaan tussen 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur 2019. De minimumleeftijden voor het afsteken van vuurwerk zijn 12, 16 en 18 jaar. Die leeftijden hangen af van het soort vuurwerk dat mensen kopen. Op de verpakking van legaal vuurwerk staat welke leeftijd de klant moet hebben om het te mogen afsteken. Verkopers van vuurpijlen moeten sinds dit jaar voor het eerst lanceerstandaards meeleveren. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar