Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vuurwerkbranche: consumenten terughoudend met kopen van vuurwerk

11-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vuurwerk 3 1127
Consumenten zijn terughoudend met het kopen van vuurwerk vanwege het mogelijk aanstaande vuurwerkverbod. Dat zegt de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) op basis van informatie van webshops die vuurwerk verkopen.
Volgens BPN-voorzitter Marcel Teunissen is de voorverkoop volledig stilgevallen sinds de geruchten over het vuurwerkverbod. "Consumenten denken nu: wat gaat er gebeuren?" In de voorverkoop was tot nu toe een lichte stijging te zijn, maar die is er niet meer, aldus Teunissen. De voorzitter zegt wel dat het nog vroeg in het seizoen is en dat de drukte van de vuurwerkverkoopdagen pas na Sinterklaas zijn. "Maar de teneur die we nu zien is dat mensen de hand op de knip houden."
Het kabinet overlegt nog over een verbod op de verkoop en het afsteken van vuurwerk komende jaarwisseling. Maandag werd al duidelijk dat zo'n verbod er hoogstwaarschijnlijk komt. Onderwerp van gesprek is vooral de compensatie voor de vuurwerkverkopers, die hard worden getroffen door het mogelijke verbod.
De branchevereniging wil nog niet ingaan op een eventuele compensatie. "Het ministerie heeft ons bevestigd dat er nog geen besluit genomen is, dat volgt vrijdag pas. Zo lang het niet duidelijk is of er een verbod komt, kunnen we het ook niet hebben over een tegemoetkoming", aldus Teunissen. "Wat ons betreft gaat het vuurwerkverbod niet door. Er is nog genoeg ruimte tussen nu en eind december om te kijken hoe het gaat met de aantallen besmettingen, waarop het kabinet het besluit baseert. Daarin is de afgelopen dagen toch wel een kentering in geweest."
De organisatie wil ook nog geen compensatiebedrag noemen. Vorig jaar werd voor een recordbedrag van 77 miljoen euro aan vuurwerk de lucht in geschoten, maar dat bedrag beslaat volgens de voorzitter lang niet alle gemaakte kosten. Het verbod zal zeker leiden tot faillissementen, denkt hij. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!