Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vuurwerk van betere kwaliteit

23-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vuurwerk_11.jpg
De kwaliteit van het consumentenvuurwerk is 'serieus' verbeterd. Van het vuurwerk dat afgelopen maanden in Nederland is geïmporteerd was 16 procent ondeugdelijk. Sinds 2002 voldeed jaarlijks gemiddeld 30 procent van de import niet aan de eisen.
Dat maakte de VROM-inspectie donderdag bekend.
De inspectie test elk jaar van iedere vuurwerkimporteur een serie artikelen. Daarbij letten de inspecteurs erop of het vuurwerk niet omvalt tijdens het ontbranden, of het hoog genoeg explodeert, hoe lang de lontvertraging duurt en hoeveel kruit het stuk vuurwerk bevat.
Het is dit jaar voor het eerst dat nieuwe vuurwerkproducten voorzien moeten zijn van een CE-keurmerk. Met zo'n keurmerk voldoen ze aan Europese eisen. Voor vuurwerk uit oudere voorraden geldt een overgangsregeling.
De VROM-inspectie kwam bij het vuurwerk met CE-keurmerk toch ondeugdelijke producten tegen. Het ging om vuurwerk dat te vroeg of helemaal niet tot ontbranding kwam of dat onstabiel was en omviel. Ook bleek dat bij veel artikelen nog fouten worden gemaakt met de nieuwe verplichte opschriften.
Scherpere tests in de producerende landen, vooral China, moeten voor verbetering gaan zorgen, meldde de VROM-inspectie.
ANP

Meer over:

diginieuws, vuurwerk
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!