Kassa

Vuurwerk belangengroepen kritisch naar mogelijk vuurwerkverbod

12-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
949 keer bekeken
  •  
Siervuurwerk 1127

Als er dit jaar wederom een vuurwerkverbod komt, dan dreigt het “totaal uit de hand te lopen”. Dit vinden de Vuurwerkfederatie en stichting Het Vuurwerk Liefhebbers Verbond (HVLV). Volgens hen komen er zorgelijke signalen binnen dat grote groepen mensen toch vuurwerk gaan afsteken.

De belangengroepen geven aan dat zij signalen ontvangen dat grote groepen mensen toch gaan afsteken, ook als er een verbod is. De Vuurwerkfederatie en HVLV wijzen erop dat een verklaring is dat “vorig jaar niet gehandhaafd werd” en dat “men klaar is met de maatregelen”.

Vorige jaarwisseling oproep om solidair te zijn.

Vorig jaar werd tijdens de jaarwisseling een vuurwerkverbod ingesteld om zodoende de zorg te ontzorgen vanwege de coronapandemie. Destijds riepen HVLV en de Vuurwerkfederatie op om solidair te zijn met het verbod en je aan de regels te houden. 

“Verbod lost niets op”

Dit jaar geven de belangroepen aan: "Met nog een onterecht verbod kunnen zij de achterban niet nogmaals aansporen solidair te zijn. Het is toegezegd dat het verbod eenmalig zou zijn en een verbod lost niets op.” De groepen pleiten ervoor om nu strenge maatregelen te treffen, zodat tijdens de jaarwisseling vuurwerk kan worden afgestoken. 

Handel in illegaal vuurwerk groter dan ooit tevoren

Verder geven HVLV en de Vuurwerkfederatie aan dat de handel in illegaal vuurwerk groter is dan ooit tevoren. Zo zouden mensen gemakkelijk nitraten, Cobra-6 en zelfs professioneel vuurwerk kunnen kopen. Ook kan via Duitsland en België vuurwerk worden verkregen. “Het idee dat een verbod op legaal siervuurwerk de jaarwisseling veiliger zou maken is een illusie”, zeggen de belangengroepen. ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

FraMar1974
FraMar197412 nov. 2021 - 14:26

Dus moeten de controles strenger en de straffen hoger! Het is belachelijk dat een klein aantal figuren zonodig met vuurwerk moeten spelen en daarmee iedereen overlast bezorgd. Dat het illegaal vuurwerk toeneemt is een idiote uitspraak. Degenen die dit vuurwerk kopen en afsteken, doen dit ook als er legaal vuurwerk afgestoken mag worden. Hetis weer gezijk van een paar mensen, die niet normaal zijn. Hoeveel ongelukken moeten er gebeuren, voordat het indeze botte hersenen binnendringt? Of gebeurd dat alleen als deze figuren zelf een lichaamsdeel moeten gaan missen, of hun huis inde fik gestoken is?

4 Reacties
Rob Snijders
Rob Snijders12 nov. 2021 - 14:56

Controles en straffer moeten zeker hoger. Maar u denkt dus niet dat de toeloop naar het zwaardere, illegale vuurwerk zal toenemen bij een landelijk vuurwerkverbod? Mensen zijn de regeltjes zat en willen een feestje bouwen. Daarbij hoort gewoon vuurwerk en dat gaat dit kabinet dit keer echt niet tegenhouden. En wat betreft uw opmerking aangaande het gezeik van een paar mensen, die niet normaal zijn, suggereert u dat een ieder die vuurwerk afsteekt niet normaal is. Ik vraag me dan serieus af wat uw beeld bij 'normale' mensen is? Vooral het feit dat u gezeik verkeerd schrijft is niet echt gütmensch-waardig. In hoeverre bent u zelf 'normaal'?

PlayerInAWorldOfNPCs
PlayerInAWorldOfNPCs12 nov. 2021 - 16:31

Uw reactie lezende, betwijfel ik of u de basisschool heeft afgerond. Tegelijkertijd verbaas ik mij dat u alles beter denkt te weten. Uw situatie is het gevolg van geen zelf reflectie & niet kritisch denken. Een vergooid leven

JannieBoe
JannieBoe13 nov. 2021 - 12:01

Beste @Rob Snijders, het is niet 'gütmensch' maar Gutmensch.... ;)

Joske93
Joske9318 nov. 2021 - 18:46

Halve gare... en jij denkt dat je zelf wel normaal bent? Leef en laat leven. Blijf met je poten van de traditie af. Door mensen als jij wordt dit land juist verneukt.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!