Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vuurwerk belangengroepen kritisch naar mogelijk vuurwerkverbod

12-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1054 keer bekeken
  •  
Siervuurwerk 1127

Als er dit jaar wederom een vuurwerkverbod komt, dan dreigt het “totaal uit de hand te lopen”. Dit vinden de Vuurwerkfederatie en stichting Het Vuurwerk Liefhebbers Verbond (HVLV). Volgens hen komen er zorgelijke signalen binnen dat grote groepen mensen toch vuurwerk gaan afsteken.

De belangengroepen geven aan dat zij signalen ontvangen dat grote groepen mensen toch gaan afsteken, ook als er een verbod is. De Vuurwerkfederatie en HVLV wijzen erop dat een verklaring is dat “vorig jaar niet gehandhaafd werd” en dat “men klaar is met de maatregelen”.

Vorige jaarwisseling oproep om solidair te zijn.

Vorig jaar werd tijdens de jaarwisseling een vuurwerkverbod ingesteld om zodoende de zorg te ontzorgen vanwege de coronapandemie. Destijds riepen HVLV en de Vuurwerkfederatie op om solidair te zijn met het verbod en je aan de regels te houden. 

“Verbod lost niets op”

Dit jaar geven de belangroepen aan: "Met nog een onterecht verbod kunnen zij de achterban niet nogmaals aansporen solidair te zijn. Het is toegezegd dat het verbod eenmalig zou zijn en een verbod lost niets op.” De groepen pleiten ervoor om nu strenge maatregelen te treffen, zodat tijdens de jaarwisseling vuurwerk kan worden afgestoken. 

Handel in illegaal vuurwerk groter dan ooit tevoren

Verder geven HVLV en de Vuurwerkfederatie aan dat de handel in illegaal vuurwerk groter is dan ooit tevoren. Zo zouden mensen gemakkelijk nitraten, Cobra-6 en zelfs professioneel vuurwerk kunnen kopen. Ook kan via Duitsland en België vuurwerk worden verkregen. “Het idee dat een verbod op legaal siervuurwerk de jaarwisseling veiliger zou maken is een illusie”, zeggen de belangengroepen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!