Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Vuurwapen van 3D-printer lost schoten

6 mei 2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
wapen_schieten_01.jpg
Het eerste vuurwapen ter wereld dat volledig is gemaakt met technologie van een 3D-printer is dit weekeinde succesvol afgevuurd in de Amerikaanse staat Texas. Dat berichtte het Amerikaanse zakenblad Forbes zondag (lokale tijd).
Blauwdrukken op internetDe controversiële groep Verspreide Defensie die het vuurwapen heeft gemaakt, is van plan de blauwdrukken op internet beschikbaar te stellen. De groep is een jaar bezig geweest met het maken van het wapen, dat zaterdag is getest op een schietbaan ten zuiden van de stad Austin.PlasticHet wapen, dat de naam De Bevrijder heeft gekregen, bestaat bijna in zijn geheel uit plastic. Vijftien van de zestien componenten van De Bevrijder zijn afkomstig uit een tweedehands 3D-printer, die de groep voor 8000 dollar (ruim 6000 euro) kocht op veilingsite eBay. Alleen de slagpin is van metaal.VrijheidVolgens het hoofd van Verspreide Defensie, de 25-jarige student rechten Cody Wilson aan de Universiteit van Texas, draait het zelf printen van vuurwapens om vrijheid. ,,Politici bepalen niet langer wie wel een wapen mag hebben en wie niet.'' Maar om het wapen te mogen maken en verkopen, had Wilson wel een vergunning nodig van het Amerikaanse Bureau van Alcohol, Tabak, Vuurwapens en Explosieven (ATF). KritiekAntiwapenactivisten bekritiseren het project. ,,Deze wapens kunnen in handen vallen van bijvoorbeeld criminelen, mentaal zieken en kinderen'', zei een bezorgde Leah Gunn Barrett van New Yorkers Tegen Wapen Geweld. De Europese politieorganisatie Europol liet weten de ontwikkelingen nauwgezet te volgen. Volgens Victoria Baines van de afdeling cybermisdaad bij Europol bewandelen criminelen nu nog vooral de traditionele routes om wapens te bemachtigen.
'Alles hebben wat je maar wilt'
Als de printers in de toekomst steeds goedkoper worden, kopen consumenten producten mogelijk niet langer in de winkel, maar downloaden ze ontwerpen en printen ze de producten vervolgens zelf uit met de 3D-printer. ,,Ik zie een wereld voor me, waarin het technisch mogelijk is om bijna alles te hebben wat je maar wilt'', meent Wilson. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar