Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Vuilniszak is niet zo milieuvriendelijk

03-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
vuilniszakken.jpg
Vuilniszakken en tal van andere tasjes en plastic zakken zijn tegenwoordig gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal. Maar het gebruik van zulke zakken is nauwelijks milieuvriendelijker dan wanneer ze van conventionele kunststof zouden zijn gemaakt, aangezien productie, gebruik en verwijdering van de resten vrijwel evenveel milieubelasting veroorzaken.
Tot die conclusie komen verpakkingstechnologen van Food and Biobased Research van de Wageningen Universiteit, die in opdracht van het voormalige ministerie van LNV onderzoek hebben gedaan naar de werkelijke milieuwinst van biologisch afbreekbare en hernieuwbare verpakkingen. Het onderzoek was volgens de wetenschappers nodig omdat informatie over dergelijke verpakkingen te vaak is gebaseerd op meningen in plaats van wetenschappelijke feiten.
Vooral biologische groente en fruit zijn tegenwoordig verpakt in milieuvriendelijk materiaal. Een verpakking maakt het product langer houdbaar en is hygiënischer. Maar met name degenen die biologische producten kopen, hebben een hekel aan verpakkingsmateriaal, omdat het bijdraagt aan de afvalberg. Dat was een extra reden om te onderzoeken welke verpakkingen nu echt beter zijn voor het milieu.
Behalve tasjes en zakken zijn bakjes en schaaltjes gemaakt van suikerrietvezels en -pulp onderzocht, plastic containers zoals voor druiven en fruitsalade en folie op basis van maïszetmeel, herkenbaar aan het knisperende geluid. Deze bakjes, schalen en folie zijn wel veel minder milieubelastend dan conventionele verpakkingen, aldus de technologen. Dat komt omdat ze als afval goed verbrandbaar zijn. Als dat niet mogelijk is, is vergisten of composteren een milieuvriendelijk alternatief. Nadeel is wel dat dergelijke verpakkingen nog relatief duur zijn.
De onderzoekers menen dat biologisch afbreekbare verpakkingen nog meer milieuvoordeel zouden kunnen opleveren als ze vaker en beter zouden worden hergebruikt. De techniek is daar in Nederland klaar voor, alleen de werkwijze bij het sorteren moet nog worden aangepast. De technologen tekenen overigens aan, dat het hun onderzoek over een paar jaar andere uitkomsten kan hebben, aangezien de ontwikkelingen op verpakkingsgebied razendsnel gaan.
ANP

Meer over:

diginieuws, vuilnis
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor