Kassa

Vuilnismannen Amsterdam staken een week

02-04-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
vuilniswagen_vuilnisman_03.jpeg
Vuilnismannen in het centrum van Amsterdam leggen vanaf vrijdag 30 april, Koninginnedag, een week het werk neer. Dat liet vakbondsbestuurder Ruud Kuin van Abvakabo FNV donderdag weten. De stakers eisen van hun werkgever, de gemeente Amsterdam, een betere cao.
Feestvierders laten ieder jaar op Koninginnedag tonnen afval achter in Amsterdam. Dat de stadsreinigers juist op deze dag beginnen met actievoeren, noemt Kuin een gevolg van ,,een keiharde opstelling van de werkgevers''. Het is niet uitgesloten dat vuilnismannen in andere Amsterdamse stadsdelen de actie volgen. De komende tijd heeft Kuin daarover overleg met zijn achterban. De vakbonden liggen met de gemeenten in de clinch over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren. Breekpunt in de onderhandelingen is het loon. De bonden eisen een loonsverhoging van 1,5 procent, terwijl de Vereniging van Nederlandse Gemeenten niet verder wil gaan dan een eenmalige uitkering van 1 procent van het jaarsalaris. De afgelopen tijd worden in diverse gemeenten acties gevoerd, maar deze zijn veelal kleinschalig. Uit respect voor de Nationale Dodenherdenking houden de medewerkers van de reinigingsdienst de Dam en omgeving op 4 mei wel schoon.
'Staking op Koninginnedag betekent heel wat'
Amsterdam wacht nog op een officieel bericht van de vakbond over het voornemen, maar kijkt wel alvast naar de eventuele gevolgen. Het werk neerleggen op een van de drukste dagen van het jaar in Amsterdam ,,betekent heel wat voor de stad'', zei een woordvoerster van wethouder Marijke Vos (Personeel en Organisatie) in een eerste reactie. De reinigingsdienst heeft volgens haar na 30 april altijd een volle week nodig om de tonnen bierblikjes, patatbakjes en andere troep die de feestvierders in de stad achterlaten, op te ruimen. ,,Je kunt je voorstellen wat voor een impact een staking zou hebben.'' Jaarlijks komen een paar honderdduizend mensen Koninginnedag vieren in de hoofdstad. Vorig jaar zette de reinigingsdienst maar liefst vierhonderd medewerkers in om de bergen afval die achterbleven, weer op te ruimen. 
'Staking komt hoogst ongelukkig uit'
Het Amsterdamse stadsdeel Centrum neemt dinsdag een beslissing over een eventuele gang naar de rechter. Vuilnismannen in de binnenstad van Amsterdam willen vanaf vrijdag 30 april, Koninginnedag, een week het werk neerleggen. ,,De aangekondigde staking is een groot probleem voor Amsterdam. We hebben in ieder geval drie grote evenementen die week: Koninginnedag, de Nationale Dodenherdenking en de start van de Giro d'Italia. Wij zijn druk bezig te kijken wat er mogelijk is'', aldus de woordvoerder. Onder meer wordt onderzocht of de inzet van particuliere reinigers mogelijk is. ,,De gemeente bereidt zich voor op de ergste consequenties. Ik heb het dan niet alleen over leefbaarheid maar ook over het veiligheidsaspect'', aldus de zegsvrouw. ,,Met al die troep op straat kunnen er bijvoorbeeld ook mensen struikelen.'' De VNG ziet met de staking op komst geen reden om de vakbonden nog eens uit te nodigen voor nieuwe cao-onderhandelingen. ,,We hebben de afgelopen tijd vele keren heel lang gepraat, maar daar is niets uitgekomen.'' Een woordvoerster van de VNG zei te betreuren dat het overleg op niets uitliep. ,,Zij willen een structurele loonsverhoging. Wij een eenmalige.'' Zeker met alle geplande bezuinigingen zit er volgens de woordvoerster geen ander aanbod van de werkgevers in. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!