Kassa

'Vrouwen zijn bang om thuis te bevallen'

26-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zwanger_08.jpg
Verloskundigen zijn het 'spuugzat' om steeds te merken dat aanstaande moeders bang worden gemaakt om thuis te bevallen. Dat zegt de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). Volgens de organisatie maken sommige gynaecologen, wetenschappers en media aanstaande moeders bang voor een thuisbevalling. De KNOV vindt dat het debat over de toekomst van de verloskunde 'zuiver' moet worden gevoerd.
Een woordvoerster noemt als voorbeeld een onderzoek dat wetenschappers van het UMC Utrecht eind vorig jaar presenteerden. De onderzoekers concludeerden dat de kans op babysterfte groter is als de bevalling begint onder begeleiding van een verloskundige. Volgens het KNOV ging het echter om een regionaal onderzoek.
De organisatie noemt de negatieve berichten over thuisbevalling 'gemanipuleerde informatie'. Volgens de KNOV is nog nooit bewezen dat thuisbevallingen meer risico opleveren voor moeder en kind. De organisatie stelt dat bevallingen in een ziekenhuis juist meer kans op complicaties geven, omdat er sneller onnodig zou worden ingegrepen.
Sinds een aantal jaar geleden bekend werd dat de babysterfte in Nederland hoger is dan in andere Europese landen, is de discussie losgebarsten over de risico's van thuisbevalling, een typisch Nederlandse gewoonte. Sommige artsen vinden dat vrouwen standaard in het ziekenhuis zouden moeten bevallen, net als in veel andere Europese landen de gewoonte is. Anderen stellen dat vrouwen die een 'gezonde' zwangerschap doorlopen gemakkelijk thuis kunnen bevallen, maar ze moeten dan gedurende hun zwangerschap beter worden gescreend door artsen op eventuele risico's.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!