Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vrouwen verdienen 18 procent minder dan mannen

07-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
werknemer_vrouw_10.jpg
De verschillen tussen wat mannen en vrouwen aan bruto-uurloon verdienen worden langzaamaan kleiner. In 2008 bedroeg het verschil nog 20 procent, in 2012 was het iets minder dan 18 procent. Vrouwen van 25 tot 30 jaar kregen in 2012 per uur zelfs iets meer dan mannen, blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Verschillen
Vrouwen tussen de 25 en 30 jaar zijn door de bank genomen iets hoger opgeleid dan mannen van die leeftijd. In de andere leeftijdscategorieën verdienen de vrouwen nog wel minder. Bij 50- tot 55-jarigen krijgen vrouwen per uur zelfs 24 procent minder betaald. Dit komt onder meer doordat vrouwen vaker hun carrière onderbreken of minder uren gaan werken na de komst van kinderen.
Lager uurloon
,,Onderbrekingen van de arbeidsmarktloopbaan en deeltijdwerk verkleinen de carrièrekansen van vrouwen met op langere termijn als resultaat een lager uurloon'', aldus het CBS.
Financiële dienstverlening
In de bedrijfstak financiële dienstverlening is het verschil in bruto-uurloon tussen mannen en vrouwen het grootst. Het bedroeg in 2012 bijna 30 procent. Mannen zijn hier sterk vertegenwoordigd in hogere functies, terwijl vrouwen vaker in functies werken die lager zijn ingeschaald.
Bouwnijverheid
De verschillen in bruto-uurloon zijn volgens de statistieken van het CBS het kleinst in de bouwnijverheid. Het gaat hier nog altijd wel om een verschil van bijna 15 procent.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!