Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vrouwen krijgen gemiddeld 40 procent minder pensioen

29-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1251 keer bekeken
  •  
geld euros pensioen sparen

Vrouwen krijgen gemiddeld veel minder pensioen dan hun mannelijke generatiegenoten, meldt de NOS. Het verschil neemt naar verwachting iets af, maar verdwijnt de komende decennia niet vanzelf. Onderzoekers van pensioendenktank Netspar pleiten daarom voor actief beleid.

Het Nederlandse pensioenverschil is ruim 40 procent. Mannen ontvingen in 2018 gemiddeld 34.000 euro aan pensioengeld, gepensioneerde vrouwen kregen gemiddeld bijna 20.000 euro. Nederland komt met deze cijfers na Cyprus.  Volgens Netspar nam in veel andere EU-landen nam het verschil tussen mannen en vrouwen af, terwijl het in Nederland vrijwel stabiel bleef.

Verklaring achterstand


Vroegere generaties vrouwen werkten vaak minder uren werkten, tegen een lager loon dan mannen. Tot 1958 gold er bovendien nog een arbeidsverbod voor getrouwde vrouwen. De huidige generatie vrouwen werkt vaker in deeltijd dan mannen en bouwt minder pensioen op. Ook werken ze in sectoren waarin pensioenen lager zijn, aldus Netspar.

Oplossingen

Mogelijke oplossingen om het verschil te verkleinen worden ook geopperd door de Netspar-onderzoekers. Deeltijdwerk bij vrouwen laten afnemen of juist bij mannen te laten toenemen, is er eentje van.

Een andere oplossing is om vrouwen voordeel te geven, door ook bij ongelijke geschiktheid voorkeur te geven aan een vrouwelijke sollicitant.

Bron: NOS

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!