Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Klanten mogen vertrekken bij DELA

24-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1639 keer bekeken
  •  
Rozen bloemen uitvaart hart 930x520
Uitvaartverzekeraar DELA heeft het tot 2017 voor tienduizenden klanten feitelijk onmogelijk gemaakt de verzekering voortijdig te beëindigen. Als een klant zijn uitvaartverzekering afkocht, werd het uit te keren bedrag vastgezet in depot, dat pas vrijvalt bij overlijden. DELA heeft dit erkend in een uitzending van Kassa en nu toegezegd klanten tegemoet te komen die hun geld voortijdig willen opnemen.
Uitvaartdepot
Dela heeft tot 2017 het tegoed van in totaal bijna 118.000 afgekochte polissen vastgezet in hun uitvaartdepot, het Dela Depositofonds. Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) moeten klanten wanneer zij een uitvaartverzekering afkopen, het geld rechtstreeks uitgekeerd krijgen. "Wanneer de afkoopsom in een deposito wordt gestort is dat niet het geval", stelt woordvoerder Yolanda Bieckman.
Bij andere grote uitvaartverzekeraars, zoals Yarden en Monuta, is het al jaren gebruikelijk het tegoed (de afkoopsom) van afgekochte polissen rechtstreeks op de bankrekening van de klant te storten.
Voorwaarden aanpassen
De Nederlandse Bank liet Kassa deze week weten dat het DELA vrij staat om de voorwaarden van hun depositofonds aan te passen, zodat klanten de mogelijkheid krijgen om het geld voor hun overlijden op te nemen als zij dat zouden willen. DELA zei aanvankelijk daar geen mogelijkheden toe te zien. Maar DELA directeur Edzo Doeve herziet die mening in de uitzending van Kassa vanavond.
Onduidelijke informatie over stopzetten uitvaartverzekering
Uit onderzoek van Kassa blijkt verder dat de grootste uitvaartverzekeraars klanten niet goed informeren over wat het kost om een uitvaartverzekering stop te zetten. Verzekerden blijken vijftig procent van hun ingelegde premie kwijt te kunnen raken bij afkoop, afhankelijk van onder meer de looptijd van de verzekering. Volgens de AFM zouden kanten zowel bij het aangaan als beëindigen van hun verzekering goed geïnformeerd moeten worden over de afkoop- of premievrije waarden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!