Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Klanten mogen vertrekken bij DELA

24 mrt 2018
  •  
leestijd 2 minuten
Rozen bloemen uitvaart hart 930x520
Uitvaartverzekeraar DELA heeft het tot 2017 voor tienduizenden klanten feitelijk onmogelijk gemaakt de verzekering voortijdig te beëindigen. Als een klant zijn uitvaartverzekering afkocht, werd het uit te keren bedrag vastgezet in depot, dat pas vrijvalt bij overlijden. DELA heeft dit erkend in een uitzending van Kassa en nu toegezegd klanten tegemoet te komen die hun geld voortijdig willen opnemen.
Uitvaartdepot
Dela heeft tot 2017 het tegoed van in totaal bijna 118.000 afgekochte polissen vastgezet in hun uitvaartdepot, het Dela Depositofonds. Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) moeten klanten wanneer zij een uitvaartverzekering afkopen, het geld rechtstreeks uitgekeerd krijgen. "Wanneer de afkoopsom in een deposito wordt gestort is dat niet het geval", stelt woordvoerder Yolanda Bieckman.
Bij andere grote uitvaartverzekeraars, zoals Yarden en Monuta, is het al jaren gebruikelijk het tegoed (de afkoopsom) van afgekochte polissen rechtstreeks op de bankrekening van de klant te storten.
Voorwaarden aanpassen
De Nederlandse Bank liet Kassa deze week weten dat het DELA vrij staat om de voorwaarden van hun depositofonds aan te passen, zodat klanten de mogelijkheid krijgen om het geld voor hun overlijden op te nemen als zij dat zouden willen. DELA zei aanvankelijk daar geen mogelijkheden toe te zien. Maar DELA directeur Edzo Doeve herziet die mening in de uitzending van Kassa vanavond.
Onduidelijke informatie over stopzetten uitvaartverzekering
Uit onderzoek van Kassa blijkt verder dat de grootste uitvaartverzekeraars klanten niet goed informeren over wat het kost om een uitvaartverzekering stop te zetten. Verzekerden blijken vijftig procent van hun ingelegde premie kwijt te kunnen raken bij afkoop, afhankelijk van onder meer de looptijd van de verzekering. Volgens de AFM zouden kanten zowel bij het aangaan als beëindigen van hun verzekering goed geïnformeerd moeten worden over de afkoop- of premievrije waarden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

avatar
m24 mrt 2018 - 17:01

als ik dit had geweten was ik nooit bij de Dela gegaan, afkopen? heel veel geld laten vallen moet je, zakkenvullers vind ik het dus ik raad niemand hier een polis af te sluiten. 

3 Reacties
avatar
tijger124 mrt 2018 - 18:36

Maar waarom wilt u eerst verzekeren en daarna weer afkopen? 

avatar
bartf6725 mrt 2018 - 20:28

omdat, zoals in mijn geval bijvoorbeeld, mijn uitvaartverzekering bij een andere maatschappij een stuk goedkoper bleek.....dat lijkt me een prima reden of mis ik iets...?

avatar
FransRos26 mrt 2018 - 7:36

...dus daarom wil je je geld terug terwijl de maatschappij het risico heeft gedragen, dat ga ik bij mijn auto verzekering ook eens proberen 

avatar
CarlatenHave6424 mrt 2018 - 18:23

Ohhh ik ben niet op de hoogte van DELA, ben al jaren lang ben hun, wat gebeurd er nu met mij polis?????

2 Reacties
avatar
tijger124 mrt 2018 - 18:36

Er gebeurt helemaal niets met uw polis. Het gaat over mensen die hun polis afgekocht hebben. 

https://pbs.twimg.com/profile_images/822416204203753474/TdcaqarP_normal.jpg
CarlatenHave6425 mrt 2018 - 7:22

Gelukkig, en nu snap ik het ook een beetje meer! bedankt tijger1.

avatar
FransRos24 mrt 2018 - 23:16

Ga je eeens snel schamen Kassa, met verbazing zitten kijken dat jullie Mevrouw Henselmans aan het woord laten die totaal niet bevoegd is om uitspraken te doen over verzekering technische zaken.En weer haar popie Jopie verhaaltje zit te doen, misschien is het een optie dat ze de reacties op Facebook even doorleest, dan ziet ze gelijk wat haar geschreeuw heeft aangericht. Verder was het van Kassa een enorme blunder om te roepen dat mensen die een deposito hebben daardoor gebonden zouden zijn aan Dela.
Als je ziet hoe groot de stijging is van uitvaarten die voor rekening komen van de gemeenschap zou het wellicht beter zijn om als consumenten programma  eens voor te rekenen hoe voordelig eeen uitvaartverzekering kan zijn, daar kan je noooit van je leven tegen sparen.Als voorbeeld 10 duizend euro verzekeren , leeftijd 20 jaar, premie betalen 30 jaar, premie per maand 13 euro, vanaf de eerste maand voor de volledige 10 duizend euro verzekerd, totale inleg nog geen 5 duizend euro.
Hier help je mensen mee niet met dat negatief geleuter.3 Reacties
avatar
zippo4625 mrt 2018 - 8:52

Wie ben jij om te bepalen of iemand bevoegd is of niet? Het mooiste in je antwoord is "de enorme blunder", want daarbij ben je zo fout als een deur: je zit als klant wel degelijk vast aan Dela (daar gaat het in deze uitzending dan ook over). "Negatief geleuter"...?? Ja, maar niet van de Kassa-kant...

avatar
FransRos25 mrt 2018 - 10:18

Ziggo, geloof kan ik je niet bij brengen, toevallig heb ik zelf een deposito staan bij de Dela, en in tegenstelling wat kassa en jij nu ook, heb ik de vrije keuze om de uitvaartonderneming te kiezen . Het zou kassa sieren dat ze dat volgende week zouden rectificeren. 

avatar
zippo4626 mrt 2018 - 20:11

als ik mij niet vergis gaat het om het opeisen van je deposito vóór je dood...da's toch wat anders als een vrije uitvaartkeuze...

avatar
heideveld25 mrt 2018 - 8:18

Ach ja. De dood is intussen ook verworden tot handelswaar. 

1 Reactie
avatar
zippo4625 mrt 2018 - 8:52

Dat is ie altijd al geweest...;-)

avatar
zippo4625 mrt 2018 - 9:04

Hier in D, net over de grens, is een crematie anders geregeld: je wordt snel en emotieloos gecremeerd, zonder toeschouwers. Na een paar weken komt de as terug en wordt de urn bijgezet, mèt toeschouwers. In mijn geval betekent dat dat alleen de crematie betaald moet worden (minder dan €1000) en mijn kinderen brengen de as naar een vooraf bestemde plek in Nederland...iedereen blij en gelukkig...;-)

1 Reactie
avatar
manwijf25 mrt 2018 - 9:29

Dat kan in NL ook hoor. Bij www.crematiebudget.nl rekenen ze 899,- voor een crematie. Ik vermoed alleen, dat de meeste Nederlanders graag iets over hebben om uitgebreid afscheid te nemen. En dat mag iets kosten kennelijk. 

avatar
rodenburg jan25 mrt 2018 - 10:53

50% afkoop som is heel normaal, daar DELA ook al die jaren het risico gelopen heeft als iemand eerder dood gaat.Afkopen is dus nooit gunstig.

avatar
vergeergr25 mrt 2018 - 11:35

waarom ga je zo'n verzekering aan ? en dan weer afkopen ?

avatar
WilWinkens25 mrt 2018 - 13:09

HOI OMdat toen de oudste zoon 16 jaar werd hij het volledige bedrag per mnd moest gaan betalen..   de andere zonen 3 personen   volgde bijna ieder jaar.  Hebben toen een polis verzekerd waar je het bedrag bij overlijden zelf kreeg uitbetaald. deze zijn inmiddels premie vrij

avatar
BPS7 mei 2018 - 12:29

Op 1 december 2015 ons gezamenlijke Dela uitvaartplan beëindigt. Voor elk van ons beide een premie betaald vanaf een gezamenlijke bankrekening.Bij de opzegging werd medegedeeld dat de afkoopsom verplicht gestort werd in een depositofonds Dela. Dit depositofonds werd op mijn naam gesteld omdat ik de "hoofdverzekerde" was. Ik had namelijk het uitvaartplan toen voor mij vrouw en mijzelf aangevraagd, dit had ook andersom kunnen zijn. Dit depositofonds keert uit bij mijn overlijden, mijn vrouw ontvangt. Komt mijn vrouw eerder te overlijden dan ontvang ik niets want ik ben de verzekerde. Klopt dit?Had dit deposito niet op beide namen gesteld moeten worden?