'Vrijwilliger kan vuurwerkdoden voorkomen'
13-12-2012
• leestijd 2 minuten
Om te voorkomen dat rond de jaarwisseling doden en gewonden vallen en weer veel schade ontstaat, zouden vrijwilligers een goede hulp kunnen zijn. Ze kunnen de ogen en oren van gemeente en politie zijn, waardoor snel kan worden ingegrepen in gevaarlijke situaties. Dat blijkt uit een onderzoek van de Stichting Maatschappij Veiligheid en Politie (SMVP) dat is verricht in opdracht van de vier grote steden.
Politie
Onder regie van de politie kunnen vrijwilligers de situatie in hun eigen wijk beoordelen. Op grond van hun beoordelingen is dan snel ingrijpen mogelijk. Maar de moeten dan wel rugdekking krijgen van politie en hulpdiensten.
Geen verbod
Er is geen draagvlak voor om het afsteken van vuurwerk wettelijk te beperken of helemaal te breken met de traditie, constateert de stichting die Pieter van Vollenhoven als voorzitter heeft. Wel zou een mogelijkheid kunnen zijn dat vuurwerk pas op oudejaarsavond mag worden afgestoken en niet al overdag.
Openbare ordeverstoringen
,,De viering van oud en nieuw gaat bovendien gepaard met een overmatig drank- en middelengebruik. Dat kan leiden tot vormen van ongeremdheid die zich onder meer uiten in overlast, openbare ordeverstoringen, agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak'', benadrukt een woordvoerster.
Illegaal vuurwerk
De SMVP wil dat de rijksoverheid zwaar illegaal vuurwerk effectiever bestrijdt. Veel knalvuurwerk valt tegenwoordig onder de categorie 'explosieven'. Nederland zou meer in het werk moeten stellen om de import van zwaar vuurwerk te voorkomen.
Harder optreden
Ook moet de politie harder optreden tegen mensen die verkeerd omgaan met vuurwerk, bijvoorbeeld door het in brievenbussen te gooien of het buiten de toegestane tijden af te steken. Schade zou bovendien eerder moeten worden verhaald op de daders. ,,Veiligheid is niet meer alleen een taak van de overheid. Burgers, bedrijven en ondernemingen zijn medeverantwoordelijk.''
ANP